Intervju: Paul Le Borgne

paul-le-borgne-udruga-sunce-ess-stručna-praksa

Bok, moje ime je Paul Le Borgne.

Odradio sam 3 mjeseca stručne prakse u Suncu u njihovom Odjelu okolišnog prava i bilo je to prekrasno iskustvo!

Rekao bih da su moje strasti sasvim uobičajene. Najviše uživam u druženju s prijateljima, ali volim i čitati, slušati glazbu i crtati, iako su prošli mjeseci otkako sam zadnji put nešto nacrtao ili naslikao.

Volim mačke, što mislim da baš i ne razumiju u Splitu jer mi se čini da svi vole pse. 😊

Također volim učiti nove stvari o bilo kojoj temi i uvijek sam željan diskusije s ljudima. Ja sam dosta optimističan i idealistički čovjek, možda nekako i naivan. Mislim da je ovo dobra slika o meni!

Dolazim iz Francuske, točnije iz Bretagne (blizu Atlantskog oceana) i imam 20 godina. Ovim stažiranjem završavam fakultet prava i suvremenih primijenjenih jezika i nadam se da ću sljedeće godine studirati pravo zaštite okoliša za magisterij!

Što vas je motiviralo da se prijavite na stručnu praksu u Suncu?

Kao dio moje 3 godine prvostupništva morao sam provesti svoj posljednji semestar u inozemstvu kroz praksu. Razlog zbog kojeg studiram pravo je rad u području prava okoliša, tako da sam od početka svoje studije znao da želim ovaj provesti pripravnički staž radeći na ovoj temi.

No, završiti u Suncu doista je bila sudbina. Nikad prije nisam čuo za ovu organizaciju i da budem iskren nisam znao ništa o Hrvatskoj.

Ipak, tijekom istraživanja otišao sam na web stranicu EEB-a (European Environmental Bureau), javio se mnogim udrugama i NVO Zelena Istra mi je rekla da. Ali, oni nisu imali pravni tim i dali su mi kontakt Ivane iz Sunca, koja je brzo odgovorila da će me rado primiti! Nakon razgovora s njom odmah sam znao da želim doći. Sunce je bilo sve što sam tražio. Tako me sudbina gurnula prema Suncu i jako sam zahvalan na tome.

Kakvi su vaši dojmovi o radu u Suncu i kojim temama i aktivnostima ste se bavili?

Rad u Suncu je za mene bilo jako dobro iskustvo. Bila je to moja prva prava duža praksa, a također i prvi put da sam sam bio u inozemstvu na toliki period. Svi u uredu su bili jako dobri prema meni. Kad sam stigao, nisam mislio da je udruga tako velika i bilo mi je teško zapamtiti sva imena kad sam se skoro svima (23 zaposlenika) predstavio na jednom sastanku. Sve su žene i gotovo sve imaju ime koje završava na -a pa je to bila mala noćna mora.

Da vas ne zamaram detaljima, mogu vam reći da sam radio na pravnim tekstovima EU i na usporedbama francuske i hrvatske primjene tih tekstova. Posebno sam se fokusirao na to kako javnost sudjeluje u odlukama o okolišu i kako to poboljšati. Ali ono što sam jako cijenio u Suncu je to što su osim mojih pravnih zadataka postojale neke aktivnosti i projekti kojima sam se mogao pridružiti, što je bila izvrsna prilika za mene da upoznam tim, ali i različita područja rada ekološke nevladine organizacije. Na primjer, sudjelovao sam u akcijama čišćenja i aktivnostima s djecom u školi. No, budući da na hrvatskom mogu reći samo 3 riječi, moj djelokrug rada i aktivnosti bili su ograničeni.

Kakvi su vaši prvi dojmovi o Splitu?

Prvi dojam koji sam stekao iz Splita nije bio dobar. Došao sam s autom i prvi dio Splita koji vidite je industrijski dio. Ali kad sam otišao u centar grada i Rivu, shvatio sam ljepotu Splita. Sada mogu reći da stvarno cijenim život ovdje: grad je prekrasan kao i vrijeme i uvijek vlada atmosfera praznika. Također, hrvati su jako topli i otvoreni. Odmah se osjećate dobrodošli.

Kako biste opisali svoj boravak u Suncu/Splitu u 3 riječi/rečenice/sjećanja?

Odabrati samo tri uspomene vrlo je teško jer mi ih toliko pada na pamet. Prvo što želim spomenuti je Cleaning Sailing Race regatta u organizaciji Sunca. Otišli smo na jedan dan katamaranom na prekrasan otok Šoltu i motivacija cijele grupe za čišćenjem plaža bila je stvarno osnažujuća.

Također, stvarno sam uživao u degustaciji vina ispod Dioklecijanove palače sa svojom šeficom Ivanom. Bila je ovo jedinstvena prilika za kušanje poznatih hrvatskih vina kao i posjet podrumu palače koje je inače zatvoren.

Bilo mi je tako lijepo s Angelom i Olenom, međunarodnim ESS volonterkama u Suncu. Mogao bih spomenuti bilo koju uspomenu koju imam s njima, kada odemo na plažu, na Marjan ili jednostavno kada jedni druge učimo materinji jezik i smijemo se.

Tagovi: