ESS intervju – Angela Trajanova

ess-volonteri

Ja sam Angela Trajanova, studentica diplomskog studija na Fakultetu arhitekture u Skoplju, na Sveučilištu sv. Ćirila i Metoda. Sklona sam prirodi, arhitekturi, filozofiji, umjetnosti i težnji za optimalanim životom. Imam naviku često razmišljati i premišljati se, što se reflektira na moju kreativnost i ambicioznost. Uživam brinuti o prirodi i prijateljima. Opuštam se čitajući, reprogramiram se tjelesnom aktivnošću, najčešće – izolirajući se negdje u prirodi. Volim diskusije, kulturu, integraciju, more i planine.

Što te motiviralo da se prijaviš za ESS program?

Ciljani motiv bila mi je ideja da stvarno mogu raditi na rješavanju problema vezanih uz prirodu i okoliš odnosno klimatske promjene, a osobni motiv potječe iz zanimanja prema arhitekturi. Smatram da tek kroz rad na zaštiti prirode mogu naučit ću kako prirodi dati tu prednost koja joj je potrebna u arhitekturi.

Ako moram odgovoriti na pitanje što uništava prirodu? Reći ću arhitektura.

A ako moram odgovoriti što uništava arhitekturu? Osudit ću čovjeka.

Moram li odgovoriti što uništava čovjeka? Smatram da je definitivni odgovor – ljudska priroda, svijest, grešni ideal i aspiracije.

Bezvrijedna materijalnost oduzima solidarnost i zato koristim ESS platformu, dajući tako sebi priliku da budem snaga solidarnosti. Upoznajući sebe, upoznala sam i svoje nedostatke, želja da upravo na tim nedostatcima radim potaknula me je na volontiranje i stjecanje znanja kroz osobni razvoj.

Zašto si izabrala Split kao svoju destinaciju na programu Europskih snaga solidarnosti?

Vjerojatno zbog geografskog položaja, povijesne pripadnosti i prirodnih vrijednosti, ali i zbog mogućnosti da učinim nešto stvarno, dobro i korisno za prirodu, okoliš i ljude u Splitu.

Koji su tvoji prvi dojmovi o Splitu?

Grad suprotnosti. Povijesni dio prilagođen kapitalizmu. Neponovljiva priroda ugušena automobilima. Jedinstveno more prepušteno milosti i nemilosti ljudima. Urbanizacija u svrhu socijalne degradacije. Otvoreni ljudi na rubu prihvaćanja zapadnjačke individualizacije. Ogroman potencijal zarobljen u lošem upravljanju.

Imaš li neku poruku za sve mlade koji razmišljaju o sudjelovanju u programu ESS?

Nakon što nam je oduzeta 2020. i nakon što nam je ukazano na to da smo mi, ljudi, samo prebrojni i beskorisni mehanizmi, moramo se oduprijeti (i zaštititi) na jednostavan način tako da iskorijenimo naše loše navike. Dobre su navike slične, a loše osobne. Ovdje govorim o tome da, ako mladi imaju svijest i motivaciju, kroz dio eko-aktivizma mogu ostvariti mnoge želje i užitke te prenijeti svoje poruke i naravno, ono najbitnije – spašavati našu planetu.

Što ti najviše nedostaje iz Makedonije?

Udaljenost mojih bližnjih mi je nestvarna. I nedostaje mi sve što nemam ovdje u Splitu, a znam da će mi, kad se vratim u Makedoniju, nedostajati sve ono što sam stvorila ovdje.

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2021” financiran je od strane Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti.

The project “Solidarity for Green Dalmatia 2021” is funded by the European Union through the European Solidarity Corps program.

Tagovi: