ESS intervju – Angela Trajanova

ess-volonteri

Ja sam Angela Trajanova, studentica diplomskog studija na Fakultetu arhitekture u Skoplju, na Sveučilištu sv. Ćirila i Metoda. Sklona sam prirodi, arhitekturi, filozofiji, umjetnosti i težnji za optimalanim životom. Imam naviku često razmišljati i premišljati se, što se reflektira na moju kreativnost i ambicioznost. Uživam brinuti o prirodi i prijateljima. Opuštam se čitajući, reprogramiram se tjelesnom aktivnošću, najčešće – izolirajući se negdje u prirodi. Volim diskusije, kulturu, integraciju, more i planine.

Što te motiviralo da se prijaviš za ESS program?

Ciljani motiv bila mi je ideja da stvarno mogu raditi na rješavanju problema vezanih uz prirodu i okoliš odnosno klimatske promjene, a osobni motiv potječe iz zanimanja prema arhitekturi. Smatram da tek kroz rad na zaštiti prirode mogu naučit ću kako prirodi dati tu prednost koja joj je potrebna u arhitekturi.

Ako moram odgovoriti na pitanje što uništava prirodu? Reći ću arhitektura.

A ako moram odgovoriti što uništava arhitekturu? Osudit ću čovjeka.

Moram li odgovoriti što uništava čovjeka? Smatram da je definitivni odgovor – ljudska priroda, svijest, grešni ideal i aspiracije.

Bezvrijedna materijalnost oduzima solidarnost i zato koristim ESS platformu, dajući tako sebi priliku da budem snaga solidarnosti. Upoznajući sebe, upoznala sam i svoje nedostatke, želja da upravo na tim nedostatcima radim potaknula me je na volontiranje i stjecanje znanja kroz osobni razvoj.

Zašto si izabrala Split kao svoju destinaciju na programu Europskih snaga solidarnosti?

Vjerojatno zbog geografskog položaja, povijesne pripadnosti i prirodnih vrijednosti, ali i zbog mogućnosti da učinim nešto stvarno, dobro i korisno za prirodu, okoliš i ljude u Splitu.

Koji su tvoji prvi dojmovi o Splitu?

Grad suprotnosti. Povijesni dio prilagođen kapitalizmu. Neponovljiva priroda ugušena automobilima. Jedinstveno more prepušteno milosti i nemilosti ljudima. Urbanizacija u svrhu socijalne degradacije. Otvoreni ljudi na rubu prihvaćanja zapadnjačke individualizacije. Ogroman potencijal zarobljen u lošem upravljanju.

Imaš li neku poruku za sve mlade koji razmišljaju o sudjelovanju u programu ESS?

Nakon što nam je oduzeta 2020. i nakon što nam je ukazano na to da smo mi, ljudi, samo prebrojni i beskorisni mehanizmi, moramo se oduprijeti (i zaštititi) na jednostavan način tako da iskorijenimo naše loše navike. Dobre su navike slične, a loše osobne. Ovdje govorim o tome da, ako mladi imaju svijest i motivaciju, kroz dio eko-aktivizma mogu ostvariti mnoge želje i užitke te prenijeti svoje poruke i naravno, ono najbitnije – spašavati našu planetu.

Što ti najviše nedostaje iz Makedonije?

Udaljenost mojih bližnjih mi je nestvarna. I nedostaje mi sve što nemam ovdje u Splitu, a znam da će mi, kad se vratim u Makedoniju, nedostajati sve ono što sam stvorila ovdje.

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2021” financiran je od strane Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti.

Tagovi: