EkoPartner – partner u zaštiti okoliša

EkoPartner – partner u zaštiti okoliša
Broj turista i broj ležaja u Republici Hrvatskoj iz godine u godinu raste, a turizam danas spada u najvažniju gospodarsku djelatnost ove zemlje. Osim brojnih pozitivnih utjecaja turizma, njegov razvoj donosi i neke negativne aspekte poput pretjerane izgradnje i devastacije prostora pogotovo obale, gužve, nedostataka vode i električne energije u turističkoj sezoni, problema smeća i zbrinjavanja otpada, gubitka staništa i pojedinih vrsta.
Mnogi nabrojani problemi su problemi konvencionalnog turizma koji je najčešći oblik turizma u Hrvatskoj. Za razliku od konvencionalnog turizma postoji i održivi turizam koji za cilj osim profita ima i očuvanje okoliša, ekološki je održiv, temelji se na prirodnim osnovama u područjima relativno nenarušene prirode, uključuje edukaciju i svijest o prirodnom okolišu te doprinosi društvenoj i ekonomskoj dobrobiti lokalnih zajednica.
Na tragu ovakvih razmišljanja su ekološke udruge Sunce iz Splita i Zelena Istra iz Pule osmislile EkoPartner, program okolišno odgovornog upravljanja malim turističkim objektima u Hrvatskoj kojim želimo potaknuti male turističke objekte i ruralna gospodarstva na uvođenje ekološke prakse u objekte.
EkoPartner je sustav okolišnog certificiranja malih turističkih objekata u Hrvatskoj. Kriteriji za članstvo u EkoPartner temelje se na dva principa: osnovnim zahtjevima zaštite okoliša i onim dodatnim mjerama koje mali turistički objekti mogu poduzeti odmah i to bez ikakvih ili s niskim financijskim ulaganjem. Ukupno postoji 33 kriterija podijeljenih u 8 kategorija: otpad, voda, energija, hrana, transport, buka, lokalne vrijednosti i edukacija i komunikacija. Kriteriji uzimaju u  obzir i realna ograničenja u mnogim sredinama (nerazvijenost javne infrastrukture, nerazvijen sustav odvojenog sakupljanja otpada i sl.).
Proteklih mjeseci održali smo javna predavanja na kojima smo promovirali EkoPartner program u zaštićenim područjima parkova prirode Lastovsko otočje i Telašćici. Ukupno smo prikupili 20 iznajmljivača koji su postali Ekopartneri koji će u svojim apartmanima unaprijediti ponudu, smanjiti troškove poslovanja te istovremeno doprinijeti zaštiti okoliša i prirode gradeći imidž okolišno odgovornog turističkog objekta.
U sklopu predavanja održana je i prezentacija proizvoda za uštedu vode i energije tvrtke PREVAL te su svim prijavljenim iznajmljivačima subvencionirani, u potpunosti ili dijelom, proizvodi za uštedu vode. Aktivnosti su provedene u sklopu programa Male darovnice (small grant) u okviru SEA Med projekta.
Udruga Sunce će u sklopu projekta na jesen održati još dva predavanja na Lastovu i Telašćici na temu uštede energije i odvojenog prikupljanja otpada s naglaskom na kompostiranje.
Sve zainteresirane iznajmljivače ovom prilikom pozivamo da se učlane u EkoPartner i tako postanu naši partneri u zaštiti okoliša. Više o EkoPartneru pročitajte ovdje ili nam se obratite na jaksa.bozanic@sunce-st.org
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET