Dugi Otok trail – Zajedno bez plastike

zajedno-bez-plastike-dugi-otok-be_Med

Turistička zajednica općine Sali u suradnji s Općinom Sali, 28. svibnja organizirala je javno događanje bez plastike, utrku Dugi Otok trail koja je okupila više od 400 sudionika iz svih dijelova Europe.

Utrka se tradicionalno održava već četvrtu godinu zaredom, a promovira tradiciju i kulturu Dugog Otoka: Tovareću mužiku, sajam otočnih proizvoda, vožnju brodom otočkim arhipelagom, degustaciju proizvoda tipičnih za otok te u konačnici otočki način života. Rute Dugi Otok traila prolaze kroz živopisno područje JU PP Telašćica i kroz lokalna mjesta Sali i Zaglav, a osim amaterskih skupina, ove godine dodatno je uvedena i maratonska kategorija koja je za cilj imala privući i profesionalnu skupinu natjecatelja.

– Treba naglasiti kako događaj, osim promocije destinacije, želi potaknuti posjetitelje i lokalno stanovništvo na fizičku aktivnost i usvajanje okolišno odgovornih navika  – kazao je Vladimir Radulić, pročelnik Općine Sali.

Naime, Općina Sali u suradnji s Suncem provodi nacionalnu kampanju Zajedno bez plastike podržanu sredstvima Beyond Plastic Med, a u sklopu projekta For plastic free Croatian Islands.

– Cijelo javno događanje Dugi otok trail organizirano je prema načelima projekta For plastic free Croatian Islands koji za cilj ima smanjenje jednokratne plastike na otocima i u moru. Sukladno tome, kako bi se izbjeglo stvaranje velike količine otpada od jednokratne plastike za vrijeme utrke, koristile su se višekratne boce koje je Udruga Sunce osigurala za sve sudionike Dugi Otok traila. – nastavo je Radulić.

Također, organizatori su sudionicima omogućili da svoje boce nadopunjavaju vodom na startu i na kontrolnim točkama, čime su željeli smanjiti korištenje jednokratnih plastičnih čaša ili konzumiranja vode iz plastičnih boca. Osim toga, smjernice za ekološki prihvatljivo ponašanje svih sudionika uvrštene su u  upute i pravila za utrku.

– Iznimno mi je drago što me dopala čast otvoriti početak glavne rute pozdravnim govorom u kojem sam sudionike Dugi Otok traila mogla upoznala s ciljevima projekta i osvijestiti ih o štetnostima plastike te načinima njezinog smanjenja – kazala je Blanka Rakuljić, stručna suradnica Sunca.

Općina Sali partner je Udruge Sunce na projektu For plastic free Croatian Islands u sklopu kojeg je provedeno nekoliko javnih događanja s ciljem edukacije stanovnika Salija o važnosti smanjenja jednokratne plastike na otoku. Također, djelatnici Općine Sali u sklopu projekta sudjelovali su i na dva studijska putovanja u Italiju i na Zlarin i Krk kako bi se dodatno educirali o uspješnim načinima gospodarenja otpadom i metodama implementacije mjera smanji, ponovno koristi, recikliraj.

U sklopu projekta, Splitu 15. i 16. rujna 2022. održati će se Interdisciplinarna konferencija o prioritetima u gospodarenju otpadom – smanji, ponovno koristi i recikliraj Beyond Plastic Hrvatska.

Projekt financira The Beyond Med Association.

Tagovi: