Poziv na registraciju na Beyond Plastic Hrvatska konferenciju

beyond-plastic-konferencija-morski-otpad

Pozivamo vas na Interdisciplinarnu konferenciju o prioritetima u gospodarenju otpadom – smanji, ponovno koristi i recikliraj Beyond Plastic Hrvatska koja će se održati u Splitu 15. i 16. rujna 2022. 

Konferencija Beyond Plastic Hrvatska organizira se u sklopu projekta For Plastic-Free Croatian Island, a njeni su ciljevi:

  • razmjena znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom
  • izgradnja partnerstava i jačanje kapaciteta  sudionika za provedbu održivog gospodarenja otpadom, smanjenje upotrebe jednokratne plastike i onečišćenja plastikom u Sredozemnom moru
  • poticanje primjene principa smanji, ponovo koristi, recikliraj u gospodarenju otpadom
  • implementacija preporuka i mjera za oblikovanje i unaprjeđenje zakonodavnih okvira u održivom gospodarenju otpadom.

– U svakodnevnom poslu svi smo usredotočeni samo na svoje projekte i aktivnosti pa ne stignemo istražiti čime se drugi stručnjaci bave. Konferencija će biti jedinstvena prilika da se svi mi, predvođeni jednim ciljem, okupimo na jednom mjestu i promišljamo zajedno o najboljim načinima za zaštitu prirode i okoliša u svijetu – rekla je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekta.

Programski/znanstveni odbor čine: Ivana Carev, dr. sc. s Mediteranskog instituta za istraživanje života MedILS; Slađana Pavlinović Mrsić, doc. dr. sc. s Ekonomskog fakulteta, Sveučilišta u Splitu; Pero Tutman, dr. sc. i Dubravka Bojanić Varezić, dr. sc. s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split; Ivanka Buzov, izv. prof. dr. sc. s Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Splitu; Tijana Trako Poljak, doc. dr. sc. s Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu; Anka Kekez Krišto, doc. dr. sc. s Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu te Nataša Stipanelov Vrandečić, prof. dr. sc. i Branka Andričić, prof.dr.sc. s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Splitu.

– Institut se, naravno, odazvao pozivu zbog suradnje koju imamo sa Suncem na ovoj problematici, a ovo je prva konferencija u Splitu koja se organizira na temu morskog otpada – naglasio je Pero Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split .

Registracija je otvorena do 15. srpnja 2022. godine. Sudjelovanje je besplatno.

– Smještaj i putne troškove osigurali smo za 25 sudionika i imamo još 5 slobodnih mjesta, a prednost imaju osobe koje prijave znanstvene radove iz područja zadanih tema – podsjeća Kuzmičić Rosandić.

Teme konferencije: Društvo, pojedinac i otpad, Morski otpad, Javne politike i gospodarenje otpadom, Kružna ekonomija i tehnologije obrade otpada te Poslovni sektor i gospodarenje otpadom.

Cjeloviti radovi recenzirat će se i planiraju se objaviti u zborniku radova. Više informacija na stranici prijave sažetaka.

Projekt For Plastic-Free Croatian Island, u sklopu kojeg se organizira konferencija,započeo je 1. listopada 2020. i traje do 31. rujna 2022. Projekt  financira The Beyond Med Association. Nositelj je projekta Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (otok Dugi otok) i Zelena akcija. Suradnici na projektu su SMILO, Inicijativa za Zlarin bez plastike, a projekt podržava World Wide Fund for Nature.

Tagovi: