Zajedno bez plastike – Sali, Dugi otok

zajedno-bez-plastike-dugi-otok-sali

U ponedjeljak, 24. siječnja Općina Sali na Dugom Otoku, u suradnji s Udrugom Sunce, organizirala je forum i javno događanje u sklopu projekta For Plastic Free Croatian Islands.

Na gradskoj ribarnici postavljen je štand kako bi se educirala javnost  i podigla svijest o štetnom utjecaju plastike na morski okoliš a istovremeno  ponudila alternativna rješenja za jednokratne plastične proizvode.

U tu svrhu mještanima su  prezentirani  i podijeljeni višekratni proizvodi kao alternativa jednokratnoj plastici. Tako su, osim edukativnih brošura o štetnom utjecaju plastike, prisutni mogli ponijeti kući i višekratne čaše,  staklene boce, metalne, silikonske ili staklene slamke kao i pribor za njihovo čišćenje, pribor za jelo, torbe, ruksake i metalne posude za pripremu hrane i jela.

Isti dan, u Salima je održana i edukativna radionica izrade voskomota s višim razredima u OŠ Petar Lorini u općini Sali. Zaposlenice Udruge Sunce učenicima su pokazale kako izraditi voskomot – folije od pčelinjeg voska kao zamjenu za jednokratne plastične folije.

Ove višekratna folije izrađuju se na pamučnoj tkanini i potpuno su prirodne, ekološke i biorazgradive.

One traju i do godinu dana, mogu zamijeniti plastičnu i aluminijsku foliju, plastične vrećice i posude za hranu, a kada se istroše zapravo se moraju samo “osvježiti” s novim slojem voska.

Ovo događanje i radionica dio su niza aktivnosti koje Udruga Sunce provodi u sklopu projekta čiji je projektni partner i Općina Sali. Veliki interes građana i pozitivan stav koji su podijelili s nama vezan uz smanjenje plastike na otoku i uvođenje alternativnih rješenja u svoju svakodnevicu pokazao nam je da želja za promjenom kod građana postoji samo je treba potaknuti, a upravo to je cilj projekta For Plastic Free Croatian Islands i njegove nacionalne kampanje Zajedno bez plastike.

Uz navedene aktivnosti održan je i sastanak s projektnim partnerima i komunalnim poduzećem Mulić d.o.o. na kojem smo razgovarali o obavezama i rezultatima Općine Sali iz Odluke o ograničavanju korištenja jednokratne plastike i potpisanog Akcijskog plana. Općina Sali  izvijestila je da zajedno s komunalnim poduzećem radi na uvođenju sustava od vrata do vrata, kojim je do sada obuhvaćena većina stanovnika dok će preostali dio uvesti u narednom periodu. Naručeni su komposteri i zainteresirani građani već su se prijavili za njihovo preuzimanje. Također, radi se na dokumentaciji i projektu za reciklažno dvorište na Dugom otoku dok se mobilno reciklažno dvorište već sada koristi.
Sukladno donesenoj Odluci, uvest će se i mogućnost odvojenog prikupljanja otpada u javnim ustanovama koje su u vlasništvu/suvlasništvu Općine.

Na održanom sastanku dogovoren je i nastavak aktivnosti For Plastic Free Croatian Islands projekta u Općini Sali.  Nositelj projektaje Udruga Sunce, partneri su Grad Stari Grad (Otok Hvar), Općina Sali (Otok Dugi Otok) i Zelena akcija, a suradnici SMILO, Inicijativa za Zlarin bez plastike.

Projekt podržava World Wide Fund for Nature, a financira ga Beyond Med Association.

Tagovi: