Pet savjeta za održive blagdane

održivi-blagdani-sunce

Blagdani nam se sve brže približavaju, a blagdansko raspoloženje se već osjeća u zraku. Ukrašavanje ulica, pripremanje poklona i razmišljanje o blagdanskoj košarici uvelike upotpunjuju naše slobodno vrijeme.

Međutim, uz sve lijepe stvari, u blagdansko vrijeme ljudsko se djelovanje na onečišćenje okoliša nerazmjerno povećava. Znate li da se čak 25 % više otpada stvara za vrijeme blagdana? Zato vam donosimo savjete na koji način svoju proslavu blagdana možete učiniti održivijim.

1. Koje božićno drvce odabrati?

Ako ste jedni od onih koji vole miris šume u domu, dozvolite nam da vam objasnimo zašto vam sječa i kupovina rezanog živog drvca ne bi trebala biti prva opcija. Hrvati godišnje kupe preko 100 000 božićnih drvaca što je zasigurno brojka nad kojom se moramo zamisliti. Osim što nepotrebno siječemo šume i narušavamo ravnotežu u prirodi, nerijetko ta ista drvca nakon blagdana završe kao otpad na cesti. Preporučujemo korištenje umjetnog drvca koje danas uistinu može vjerno zamijeniti živo i možete ga koristiti dugi niz godina. U trenutku kada dotraju, od njih možete napraviti razne ukrase ili vijence i tako im dati novi sjaj, a neke od naših ideja možete pronaći ovdje. Ako i dalje želite imati rezani bor, razmislite o živom drvcu u tegli koji se, nakon korištenja, može vratiti u svoje prirodno stanište.

Pexels @ Mateusz Feliksik

2. Kako smanjiti potrošnju električne energije?

Od trgova i ulica do uređenja doma – lampice su nezaobilazni ukras. Povećana potrošnja električne energije za osvjetljenje vašeg doma ipak se može smanjiti. Uporaba LED lampica predstavlja sretnije rješenje s obzirom da koriste 80 %manje električne energije nego obične. Također, kako biste uštedili i vi i vaši najmiliji, razmislite o poklanjaju igračaka koje ne koriste električnu energiju. Ako se želite dodatno informirati  o načinima uštede za Zemlju u kategorijama energija, voda, otpad, nabava, transport, zatražite od Sunca uslugu Zeleni ured.

Ako želiš ozeleniti svoje poslovanje, postani član Dalmatia Greena i osiguraj si popuste kod tvrtki partnera Dalmatia Green programa.

3. Kako odabrati poklone?

U današnje vrijeme, sve više se cijene prirodni proizvodi. Uputi se do lokalnih trgovaca i razveseli svoje najbliže kvalitetnim i domaćim proizvodima. Osim što ćeš darovati koristan poklon, poduprijet ćeš posao malih uzgajivača i proizvođača.

Ako se odlučiš na kupnju odjeće za poklon, razmisli hoće li taj komad ta osoba stvarno nositi. Gomilanje odjeće koja se na kraju neće nositi, ili će se baciti, predstavlja nepotreban trošak i štetu za okoliš. Na kraju, birajući poklone općenito, vodite se onim da dobro razmislite hoće li osoba zapravo koristiti ono što joj poklonite. Ako ste ipak dobili poklon koji nećete koristiti, svratite na naš Sajam razmjene koji se održava svaki prvu utorak u mjesecu.

Pexels @ Lucie Liz

4. Koji papir za umatanje odabrati?

Nakon postavljenog i ukrašenog božićnog drvca, vrijeme je za stavljanje poklona ispod njega. Obratite pažnju na materijal ukrasnih papira. Većina sadrži materijale koji se ne mogu reciklirati, kao što su kombinacija plastike i šljokica.

Postoji jedan jednostavan način na koji možete provjeriti reciklira li se vaš ukrasni papir ili ne: ako zgužvate papir, a on se sam razmota, najvjerojatnije je da se ne može reciklirati. Zanimljiva je i ideja umatanja poklone u stare papirnate vrećice koje vam više ne koriste, reciklirani ukrasni papir ili pak u tkaninu.

5. Kako smanjiti potrošnju hrane?

Znate li da više od 50 % otpada od hrane nastane u kućanstvima? U blagdansko vrijeme kupovina se hrane i pića povećava, ali rijetko pojedemo sve što smo pripremili. Kako biste ovih blagdana smanjili količinu otpada od hrane, savjetujemo vam da planirate kupovinu unaprijed i kupujete razumno. Vodite računa o broju osoba koje će uživati u pripremljenoj hrani. Na kraju, sve organske ostatke od hrane kompostirajte, a ostatke pripremljene hrane pravilno odložite u hladnjak ili zamrzivač kako biste ih mogli naknadno konzumirati. Mi vam donosimo neke od ideja na linku.

Tagovi: