Za razvoj zelenog turizma 120 milijuna eura!

Prošloga četvrtka, 14. srpnja, u Omišu je predstavljen Akcijski plan razvoja zelenog turizma u Hrvatskoj. Okoliš i turizam su u složenom međuodnosu te, osmišljeni  i provedeni na pravilan način, čine korak bliže u tranziciji prema gospodarski održivoj budućnosti.

Na predstavljanju plana zamjenik ministra turizma Robert Pauletić Hrvatsku je nazvao prirodnim draguljem te upozorio kako razvoj turizma donosi velike koristi, ali i „diktira brigu o okolišu da se ne naruši naš mali raj na zemlji“.

Težnje zelenom turizmu time više ne spadaju samo pod htijenja udruga za zaštitu prirode i okoliša već postaju nužnost i dio strateških dokumenata RH.

U tom smislu dr.sc. Hrvoje Carić s Instituta za turizam istaknuo je dugogodišnji rad Udruge Sunce s posebnim naglaskom na recentno izdanje brošure „Budi prirodan budi aktivan – aktivni turizam u zaštićenim Natura 2000 područjima“ kao jedan od alata podizanja svijesti turističkih djelatinika i gostiju. Održivi razvoj u praksi, prema Cariću, predstavlja zaštitu  prirodnog i kulturnog nasljedstva, ostvarivanje profita lokalne zajednice, ali i opću dobrobit. Važnim elementom smatra i kontinuirano unapređenje te je za primjer naveo potrebnu transformaciju turističkih zajednica iz promotivnih u razvojne institucije.

Akcijski plan predstavlja i jednostavniji pregled mogućnosti za korištenje raspoloživih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova, te Programa Unije, naglasila je Vesna Rajković, načelnica Sektora pri Ministarstvu turizma. Tako će za razvoj zelenog turizma u Hrvatskoj do 2020. biti osigurano čak 120 milijuna eura koji podrazumijevaju stalnu brigu za zaštitu okoliša i očuvanje prirodne raznolikosti, za nas, naše goste i buduće generacije.

Akcijski plan razvoja zelenog turizma nastao je u suradnji Ministarstva turizma te Instituta za turizam, kako bi doprinio postizanju globalne prepoznatljivosti na turističkom tržištu, tržišnom repozicioniranju s destinacije sunca i mora prema ponudi raznovrsnih autentičnih sadržaja i doživljaja, vremenskom proširenju i geografskoj disperziji turističke potražnje, te bogaćenju proizvodnog portfelja turizma, s ciljem povećanja turističke potrošnje i broja turističkih dolazaka.