Za razvoj zelenog turizma 120 milijuna eura!

Za razvoj zelenog turizma 120 milijuna eura!

Prošloga četvrtka, 14. srpnja, u Omišu je predstavljen Akcijski plan razvoja zelenog turizma u Hrvatskoj. Okoliš i turizam su u složenom međuodnosu te, osmišljeni  i provedeni na pravilan način, čine korak bliže u tranziciji prema gospodarski održivoj budućnosti.

Na predstavljanju plana zamjenik ministra turizma Robert Pauletić Hrvatsku je nazvao prirodnim draguljem te upozorio kako razvoj turizma donosi velike koristi, ali i „diktira brigu o okolišu da se ne naruši naš mali raj na zemlji“.

Težnje zelenom turizmu time više ne spadaju samo pod htijenja udruga za zaštitu prirode i okoliša već postaju nužnost i dio strateških dokumenata RH.

U tom smislu dr.sc. Hrvoje Carić s Instituta za turizam istaknuo je dugogodišnji rad Udruge Sunce s posebnim naglaskom na recentno izdanje brošure „Budi prirodan budi aktivan – aktivni turizam u zaštićenim Natura 2000 područjima“ kao jedan od alata podizanja svijesti turističkih djelatinika i gostiju. Održivi razvoj u praksi, prema Cariću, predstavlja zaštitu  prirodnog i kulturnog nasljedstva, ostvarivanje profita lokalne zajednice, ali i opću dobrobit. Važnim elementom smatra i kontinuirano unapređenje te je za primjer naveo potrebnu transformaciju turističkih zajednica iz promotivnih u razvojne institucije.

Akcijski plan predstavlja i jednostavniji pregled mogućnosti za korištenje raspoloživih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova, te Programa Unije, naglasila je Vesna Rajković, načelnica Sektora pri Ministarstvu turizma. Tako će za razvoj zelenog turizma u Hrvatskoj do 2020. biti osigurano čak 120 milijuna eura koji podrazumijevaju stalnu brigu za zaštitu okoliša i očuvanje prirodne raznolikosti, za nas, naše goste i buduće generacije.

Akcijski plan razvoja zelenog turizma nastao je u suradnji Ministarstva turizma te Instituta za turizam, kako bi doprinio postizanju globalne prepoznatljivosti na turističkom tržištu, tržišnom repozicioniranju s destinacije sunca i mora prema ponudi raznovrsnih autentičnih sadržaja i doživljaja, vremenskom proširenju i geografskoj disperziji turističke potražnje, te bogaćenju proizvodnog portfelja turizma, s ciljem povećanja turističke potrošnje i broja turističkih dolazaka.

 

 

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET