Upravni sud odbio tužbu u slučaju gradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica

Upravni sud odbio tužbu u slučaju gradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica

U ponedjeljak, 20. svibnja 2019., Upravni sud u Splitu odbio je tužbeni zahtjev Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruge KEKS i Općine Unešić, čime je potvrđeno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Rješenje Ministarstva doneseno je nakon provedenog postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata – izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica na okoliš. U tom postupku Ministarstvo je zaključilo da je zahvat prihvatljiv, kao i da nije potrebno ponovno izraditi studiju utjecaja na okoliš.

Pravni tim Udruge Sunce tijekom spora ustrajao je na potrebi izrade studije utjecaja na okoliš i ozbiljnije procjene utjecaja ovog zahvata na okoliš. Iznio je i niz razloga zbog kojih smatra da zahvat izgradnje Centra može imati potencijalno negativan utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi.

Jedan od tužbenih razloga, koji je prema tužitelju sporan je kapacitet Centra, koji nije jasno utvrđen, odnosno nije moguće sa sigurnošću ustvrditi koliko će komunalnog otpada dolaziti u postrojenje i na koji način će se određena vrsta otpada zbrinjavati. Centar je zamišljen kao dio jedinstvenog sustava gospodarenja otpadom u županiji, što znači da količina otpada koja se u njega dovozi i ondje se zbrinjava, direktno ovisi o količini otpada koja se stvori i pravilno odvoji te reciklira na razini općina i gradova u našoj županiji. S obzirom na loše rezultate koje imaju sve jedinice lokalne samouprave u županiji, postoji opravdana bojazan da će se kapacitet Centra u stvarnosti znatno povećati, što će imati direktan utjecaj na okoliš šireg područja u kojem će biti izgrađen.

Pisano obrazloženje sudske odluke svim strankama u sporu bit će dostavljeno naknadno, poštom. Na presudu i rješenje suda, Udruga Sunce u zakonskom roku podnijet će žalbu Visokom upravnom sudu RH te iskoristiti pravne alate koji stoje na raspolaganju na razini Evropske unije.

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET