Sunce postaje nastavna baza pred sami početak novog projekta društveno korisnog učenja

Udruga Sunce i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije “More i krš“ nove su nastavne baze Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. Suradnju ostvarujemo temeljem ugovora kojeg su u srijedu 28. veljače 2018 u vijećnici rektorata potpisali rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, pročelnica Odjela za studije mora doc.dr.sc. Josipa Ferri, ravnatelj javne ustanove „More i krš“ Ivan Gabelica, dipl. ing te, naravno, naša izvršna direktorica udruge Sunce Gabrijela Medunić-Orlić, dipl. ing.

Udruga se Sunce već dugi niz godina unutar svog Međuprograma edukacije i informiranja javnosti kroz cijeli spektar projekata i različitim aktivnostima bavi problematikom odgoja i obrazovanja za okoliš, održivi razvoj i društveno korisnog učenja.

Značajno je da formaliziranje suradnje sa Sveučilištem, s kojim smo do sada uspješno surađivali u prošlosti, dolazi pred samo potpisivanje ugovora za novi projekt “Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! – programi društveno korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj” Udruge Sunce financiranog od strane Europskog socijalnog fonda.

Putem projekta PAZI! i provedbom programa društveno korisnog učenja potaknuti će se aktivan angažman studenata, nastavnika, ojačati međusektorska suradnja te promovirati i poticati društveno korisno učenje za zaštitu okoliša i održivi razvoj, što je ujedno i vizija stvaranja nastavnih baza na sveučilištima.

Kao nastavna baza, a u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Odjelom za studije mora, bit ćemo, u suradnji s nastavnicima na Odjelu, “mentori” mladim studentima i studenticama u svim područjima kojima se udruga bavi. Nastavne baze zamišljene su kao centri u kojima povezivanjem prakse, znanosti i istraživačkog rada, za studente Sveučilišta u Splitu, odnosno u ovom slučaju Odjela za studije mora, organizirati izvođenje dijela nastave, odnosno stručne prakse, u svrhu stjecanja konkretnih praktičnih znanja i vještina/kompetencija. Praktična nastava, odnosno stručna praksa izvodit će se pod vodstvom i nadzorom nastavnika Sveučilišta u Splitu, odnosno Odjela za studije mora uz sudjelovanje stručnih osoba – mentora zaposlenih u nastavnoj bazi, a sve u skladu sa studijskim programom i izvedbenim planom studija. Studentima se aktivnosti unutar nastavne baze računaju kao aktivnosti na studiju, a prednost je upravo u naglašavanju stjecanja prakse i praktičnim vještinama.

Tagovi: