Splitske studentice počele s odvojenim prikupljanjem otpada na fakultetima

Hajdi Biuk i Anamarija Jolić s Pravnog fakulteta te Blanka Rakuljić i Leonora Hibić-Burtina s KTF-a (Kemijsko-tehnološkog), uz mentore iz Udruge za zaštitu prirode, okoliš i održivi razvoj Sunce nabavile su, opremile i postavile spremnike za plastiku, papir i miješani komunalni otpad na ukupno pet fakulteta i jedno učilište u Splitu. Uz postavljanje spremnika, studentice su prepoznale i problem nedostatka znanja o odvajanju otpada, pa su pripremile i postavile informativne plakate iznad samih spremnika. Fakulteti koji su se odazvali ovoj akciji su Pravni, Prirodoslovno-matematički, Ekonomski fakultet, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, zatim Algebra centar Split te Kemijsko-tehnološki fakultet, koji je već sudjelovao u sličnim aktivnostima.

Ove napore studentice su odrađivale unutar programa društveno-korisnog učenja koji se provodi u sklopu PAZI! projekta. PAZI! projekt (Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno) projekt je Europskog socijalnog fonda vrijedan više od 1,2 milijuna kuna, koji Udruga Sunce Split provodi s Udrugom bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu i četiri fakulteta iz Splita – Filozofskim, Kemijsko-tehnološkim, Ekonomskim i Pravnim fakultetom. Ovi fakulteti svojim studentima u projektu omogućavaju odrađivanje dijela nastave i ostvarivanje obveznih ECTS bodova za određeni kolegij kroz rad u Udruzi Sunce na vlastitim projektima i aktivnostima. Profesori i zaposlenici Sunca studentima su mentori, a studenti rade zajedno te imaju 3.800 kn po projektu i jedan semestar (minimalno 30 sati rada) za osmisliti i realizirati svoje projekte.

Projekt naših studentica iz priče jedan je od niza projekata koje Udruga Sunce provodi sa splitskim studentima i fakultetima, a nadamo se da će društveno-korisno učenje postati sve popularnije i zastupljenije na fakultetima te kao forma nastave. Iz iskustva Udruge Sunce i trogodišnjeg rada na ovim projektima, sa zadovoljstvom možemo reći da postoje velike prednosti za fakultete, mentore, nas u Udruzi Sunce te prvenstveno za studente koji se odluče sudjelovati, budući da imaju priliku za razvoj znanja i vještina te pripremu za buduće tržište rada.

Tagovi: