Predstavljamo strane lobije koji se protive bušenju u Jadranu i njihove stavove

Po struci sam biolog. U Udruzi Sunce, gdje radim, zaposleno nas je 3 inženjera i dvije magistrice biologije, inženjerka zaštite okoliša, inženjerka kemijske tehnologije, inženjer geologije, jedna pravnica i jedna ekonomistica.
Financiramo se većinom iz projekata koje prijavljujemo na fondove EU ili međunarodne fondacije za zaštitu okoliša i prirode. Za razliku od državnih institucija RH u tome smo dosta uspješni pa nismo morali u inozemstvo trbuhom za kruhom kao puno naših kolega.
Osim toga ovo je naša zemlja i želimo u okviru naših mogućnosti doprinijeti napretku društva i države.
Neki nas popularno zovu mladi stručnjaci. Većina nas jednostavno, i još popularnije, zove – „zeleni“. Nekad je to od milja, a češće se ipak koristi kao kamuflaža naše struke. Tada umjesto inženjera postajemo samo zeleni.
Dio smo koalicije S.O.S. za Jadran i takvi, zeleni kakvi jesmo, smatramo da je eksploatacija nafte u našem Jadranu neprihvatljiva. Mišljenja smo da je ono neopravdano iz niza razloga:
ekonomskih: ugrožava se turizam (oko 7.5 milijardi € godišnje), ribarstvo i marikultura (100 milijuna € godišnje) koji zajedno vrijede više od istraživanja nafte (ukupno 500 do 800 milijuna kuna u 5 godina);
razvojnih: ulaže se u projekte bazirane na zastarjelim tehnologijama prošlog stoljeća u vrijeme kada postoje jasne alternative fosilnim gorivima (nije kameno doba prestalo zato što je nestalo kamena, nego zato što je netko izmislio obradu metala);
okolišnih: klimatske promjene kojima doprinose fosilna goriva nisu mit i već sada jasno osjećamo njihove posljedice kroz sve ekstremnije vremenske događaje, a izljevi nafte s platformi i tankera globalno su najveća latentna prijetnja morskom okolišu.
U jednoj uređenoj zemlji, s obzirom na našu struku, mi bi sada pisali detaljnije o gornjim argumentima protiv eksploatacije nafte u Jadranu. Kako RH nažalost to još nije, kao glavni argument protiv bušenja nameće se sama procedura koju je Vlada provela da bi došlo do eksploatacije.
Radi se o tome da je Vlada za bušenje predvidjela 90% Jadrana, odluka o dodjeli koncesija donesena je NA ZATVORENOJ SJEDNICI VLADE, cijelu priču vodi jedno ministarstvo (gospodarstva) i jedna na brzinu osnovana agencija (Agencija za ugljikovodike). Sve to napravljeno je daleko od očiju javnosti, bez ikakve šire javne rasprave pa čak i bez ikakve rasprave u Saboru, a strateška studija utjecaja na okoliš, koja se inače radi godinu do godinu i pol dana, napravljena je u dva mjeseca!
A govorimo o resursu od kojeg kroz turizam i ribarstvo direktno živi velik broj hrvatskih građana i koji samo kroz turizam godišnje u BDP-u sudjeluje s minimalno 15 posto. 
Ne samo da je izbjegnuta javna rasprava kojom bi hrvatski građani dobili jasne argumente za i protiv bušenje, pa na temelju toga mogli donijeti i vlastiti stav, već je angažirana i PR tvrtka koja nas ima uvjeriti da je bušenje za nas – super!
U tom uvjeravanju koriste argumente poput toga da Italija već ima velik broj platformi i da Jadranom plovi velik broj tankera koji ionako već zagađuju Jadran, a istovremeno tvrde da je naš „sustav“ spreman odgovoriti na sve izazove uključujući i reakcije na moguće izljeve.
Kako onda da taj isti, tako spreman i sposoban „sustav“ nije reagirao na postavljanje posljednjih talijanskih platformi i tražio prekograničnu studiju utjecaja (što je naše pravo) ili još gore, kako to da nije zaustavio te tankere koji u našem ZERP-u dokazano namjerno ispuštaju ulje prilikom rutinskih brodskih operacija?
Kada posao radiš „na vrat na nos“ preko noći onda ti se ili jako žuri da ti prilika ne pobjegne ili nešto muljaš. S obzirom da je nafta u Jadranu već par desetaka milijuna godina i nikamo ne bježi onda sami zaključite o čemu je riječ.
Na kraju svega nas, koji tražimo zaustavljanje ovog u najmanju ruku sumnjivog projekta, ministri Vrdoljak i Pusić nazivaju stranim lobijem. I to ministrica Pusić koja zna što to znači godinama nositi javnu stigmu nekog koga optužuju da je strani agent.
Nama u tom slučaju ostaje samo da se zapitamo: A za čije vi interese radite, ministre Vrdoljak i ministrice Pusić, kada imate potrebu o ovako važnom pitanju za sve hrvatske građane donositi odluke na zatvorenim sjednicama Vlade?                                                                                             Mosor Prvan