Otpad – odgovornost svakog građanina za zdravu budućnost grada

odgovorno-gospodarenje-otpadom-plastično-nije-fantastično-trogir

Grad Trogir uvodi promjene u sustavu gospodarenja otpadom, a kako bi građani bili informirani i uključeni u proces, Sunce je održalo tri tribine namijenjene građanima. Zainteresirani građani su imali priliku naučiti o svojim pravima, saznati koji su to primjeri dobre prakse te sudjelovati u traženju rješenja za unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom u gradu Trogiru. Trogir ima kombinirani sustav gospodarenja otpadom – od vrata do vrata, zelene otoke, mobilna i reciklažna dvorišta.

Pozitivni pomaci ovakvog sustava već se vide. Trogir holding je od 1. studenog 2022. uveo naplatu varijabilnog dijela. Uvođenjem ove naplate u gradu Trogiru količine odloženog otpada već u prvom mjesecu pale su za 30 %, dok se u okolnim mjestima povećavaju. Također, odvajanje u reciklažnom dvorištu potpuno je besplatno.

Koja su to prava građana i kako se otpad odvaja u drugim mjestima?

Na prvoj tribini, održanoj 21. travnja u Vatrogasnom domu u Trogiru, građani Trogira saznali su kako mogu koristiti svoja prava i pravilno postupati otpadom sukladno zakonu. Odvjetnica Andrea Tvrdić (Zajednički odvjetnički ured Krstulović i Tvrdić) predstavila je prava građana, uključujući pravo na zdrav okoliš i sudjelovanje. Naglasak je bio na važnosti smanjenja otpada, posebno plastike. Ne može se sva plastika reciklirati i najčešće se recikliraju samo dvije vrste plastike (HDPE i PET). Procjenjuje se da 60 % plastike završi na odlagalištu otpada ili u prirodi gdje se razlaže na mikroplastiku. Plastika predstavlja vječan problem za naše okruženje – najbolje je spriječiti njezino stvaranje.

Marko Košak iz Zelene akcije predstavio je primjere dobre prakse u Europi. Posebno je istaknuo talijansku regiju Veneto koja odvojeno prikuplja čak 80 % otpada, unatoč broju stanovnika sličnom Hrvatskoj.

U Hrvatskoj također imamo pozitivne primjere – grad Prelog u Međimurskoj županiji. Prelog je započeo s unaprjeđenjem sustava gospodarenja otpadom prije osam godina i povećao količinu odvojeno prikupljenog otpada s 22 % u 2012. na 70 % u 2020. Također, Prelog je jedino mjesto u Hrvatskoj koje ima svoj centar za ponovnu upotrebu. Svojim zalaganjem za zero-waste strategiju, Prelog je uspostavio sortirnicu otpada, kompostanu i prikuplja sve vrste otpada, uključujući i otpadno ulje koje se koristi za izradu mirisnih svijeća.

Kao nagradu za sudjelovanje, sudionici ove tribine dobili su popust na svoje komunalne usluge.

Kako uštedjeti i smanjiti otpad u kućanstvu?

Druga tribina za građane, održana 26. travnja u Gradskoj vijećnici, uputila je građane na načine na koje mogu štedjeti u svom kućanstvu – od energije, vode, resursa pa do novca.

Svako iskorištavanje energije i materijala pruža priliku za uštedu i odgovorno postupanje prema okolišu.

– Svaka promjena je dobrodošla: od isključivanja svjetla pri napuštanju prostorije i korištenja LED žarulja, obraćanja pažnje na to koliko vode trošimo, do smanjenja otpada i odabira održivih oblika prijevoza. – rekla je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekata Sunca. Građani su s nama podijelili svoje načine uštede, ali i probleme s kojima se susreću kao što je stalo povećanje cijene računa unatoč tome što pojedinci kompostiraju, i česti kvarovi u molocima. Razgovaralo se i o plastičnim vrtnim komposterima i njihovim izazovima te kako potaknuti građane na kompostiranje. Edukatorice Sunca nudile su rješenja iz svoje prakse za kućno kompostiranje kao što je korištenje Organka i posipa koji ubrzava fermentaciju.

Učenici i građani zajedno mogu utjecati na gospodarenje otpadom u Trogiru

Na trećoj radionici, 15. svibnja, povezali smo građane i učenike Srednje škole Ivana Lucića kako bismo zajednički pronašli rješenja za poboljšanje sustava gospodarenja otpadom u Trogiru. Ova interaktivna radionica omogućila je dijalog između generacija i zajedničko razmatranje izazova s kojima se susrećemo. Suradnjom i razmjenom ideja, građani i učenici doprinijeli su stvaranju inovativnih prijedloga za unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom u gradu Trogiru.

Učenici su predložili korištenje višekratnih proizvoda, razmjenu odjeće, sudjelovanje u ekoakcijama čišćenja okoliša i podržavanje domaćih proizvođača. Smatraju kako u njihovom gradu i stanovnici i turisti neodgovorno raspolažu otpadom te kako se na javnim površinama nalazi nedovoljno kanti za otpad. Zbog toga kao rješenje predlažu više lokacija zelenih otoka, ekoredare i uvođenje kazni za pogrešno odlaganje otpada.

Na svim radionicama slušale su se potrebe građana i odgovaralo na njihove upite. Građane je posebno zanimalo kako sustav gospodarenja otpadom funkcionira u drugim gradovima, pogotovo kako funkcionira novi sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu – kako funkcioniraju vrećice, zašto je odabran upravo taj način naplate, kako se kažnjavaju oni koji neodgovorno postupaju otpadom.

Odgovorno gospodarenje otpadom važno je za očuvanje našeg okoliša i zdravlja naše zajednice. Svi smo pozvani da prepoznamo važnost smanjenja otpada, posebno plastike, te da aktivno sudjelujemo u odvajanju i recikliranju otpada. Uz suradnju građana, škola i lokalnih vlasti, možemo stvoriti održiv i zdrav okoliš za buduće generacije!

Sunce je tri tribine za građane održalo u sklopu Usluge Osmišljavanje i provedba edukativnih radionica/tribina/edukacija o gospodarenju otpadom, Grad Trogir. S našim stručnim timom, iskusnim u području gospodarenja otpadom, možete i vi implementirati ovu vrijednu uslugu i educirati svoje građane o važnosti smanjenja i pravilnog odlaganja otpada. Pošaljite nam upit i pridružite se sve većem broju gradova koji su prepoznali važnost održivog razvoja i brige za okoliš.

Tagovi: