Održivi turizam – mrtvo slovo ili budućnost

Održivi turizam – mrtvo slovo ili budućnost
Održivost je danas pojam koji prije svega simbolizira kontrast napisanog i primijenjenog. Održivi razvoj, održivi ribolov i, među ostalim, održivi turizam toliko su zastupljeni u strategijama i zakonima RH, a toliko slabo prisutni u praksi da nije ni čudo da je taj pojam na neki način danas već izlizan i potrošen, a praktički nije ni stupio u uporabu.
 
Međutim pojam koji bi bolje opisivao cilj kojem težimo, ili bi trebali težiti, kao društvo i kao cjelokupna globalna civilizacija jednostavno nemamo. Jedini način da mu zapravo vratimo značenje je da ga prestanemo samo spominjati i počnemo razumijevati i koristiti. Stoga se i našao u nazivu projekta SEA-Med: Razvoj održivih gospodarskih aktivnosti u PP Lastovsko otočje i Telašćica. 
 
Jedna od aktivnosti projekta SEA-Med kao i projekta Zajedno za prirodu i okoliš je razvoj plana održivog turizma i provođenje određenih aktivnosti plana te promocija turizma temeljenog na prirodnim vrijednostima. 
 
Bitna komponenta oba projekta je aktivno sudjelovanje svih relevantnih i zainteresiranih dionika u razvoju i kasnijoj provedbi planova. Na taj način se u praksi provodi demokratizacija društva, a pojednici postaju svjesni svoje uloge u održivom razvoju.
 
U skladu s tim smo otpočeli sa projektnim aktivnostima pa su od 12. do 15. svibnja održane dvije radionice, po jedna na Lastovu i jedna u Sali na Dugom otoku tijekom koji smo dionike (zaposlenike parkova i zainteresirane lokalne sudionike u turizmu – privatne i pravne) upoznali sa aktivnostima projekata te predstavili koncept održivog turizma. 
 
Održivi turizam u potpunosti uzima u obzir trenutne i buduće gospodarske, društvene i okolišne učinke na lokalnu zajednicu, a istodobno brine o potrebama i interesima posjetitelja.

Na radionicama smo započeli i s izradom vizije održivog turizma u ovim područjima (plan održivog turizma će na Dugom otoku obuhvatiti cijeli otok, a ne samo granice parka jer smatramo da se radi o integralnoj cjelini) kao i izradom SWOT analize te analize utjecaja pojedinih turističkih aktivnosti na prirodu/okoliš i na doprinos prihodima lokalne zajednice.
 
Iznimno smo zadovoljni odazivom lokalnih dionika i razinom sudjelovanja u diskusijama što pokazuje da lokalno stanovništvo prepoznaje potrebu za razvojem ove vrste turizma i svjesno je nužnost očuvanja prirodnih i kulturnih dobara na kojima turizam počiva.

Razlike masovnog i održivog turizma
 
MASOVNI TURIZAM ODRŽIVI TURIZAM
Jedan je cilj: profit Tri cilja: profit, okoliš, lokalna zajednica
Najčešće nije planiran: samo se dogodi Unaprijed je  planiran u  suradnji sa svim dionicima 
Orijentiran prema turistima Orijentiran prema lokalnoj zajednici
Kontroliran “izvana” Većinom lokalno kontroliran
Fokusiran na zabavu za turiste Fokusiran na iskustvo učenja 
Očuvanje resursa nije prioritet Očuvanje resursa je PRIORITET
Lokalna zajednica nije prioritet Poštovanje lokalne kulture je PRIORITET
Glavnina prihoda odlazi vanjskim operatorima i investitorima  Glavnina prihoda ostaje u lokalnoj zajednici

 

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET