Održan okrugli stol „Okolišni prioriteti u gradu Splitu“

Održan okrugli stol „Okolišni prioriteti u gradu Splitu“
Na okrugli stol „Okolišni prioriteti u gradu Splitu“, 23. svibnja, bili su pozvani svi članovi Savjetodavnog vijeća za okoliš grada Splita kao relevantni dionici u pitanjima zaštite okoliša na području grada. Članovi Vijeća su ujedno i predstavnici gradske uprave, županije, komunlanih poduzeća, nevladinih organizacija, privatnih oporabljivača, medija i građanskih inicijativa kao i drugih važnih institucija RH poput Hrvatskih šuma. Okruglom stolu prisustvovalo je 11 sudionika.
Sastanak je održan u konferncijskoj Sali PAR/RAC u Splitu u vremenu od 9:30 do 15:00 s te je bio usmjeren dvjema problematikama:
Park šuma Marjan
– Otpad
Ove dvije fokusne točke odabrane su od strane projektnog tima na temelju dosadašnjeg iskustva u radu Savjetodavnog vijeća koje bez sumnje upućuje kako su u gradu Splitu upravo ovo goruće teme i teme od najvećeg društvenog interesa. Tako je razmotreno dosadašnje stanje navedenih tema te su pojedini sudionici iznjeli i kratki pregled nedavnih relevantnih događanja.
U raspravi na okruglom stolu iskristalizirala se potreba osvještavanja građana Splita o korisnosti i nužnosti odvojenog prikupljanja otpada. Sudeći po pozivima na Zeleni telefon takva svijest u određenoj mjeri postoji, ali nije dovoljno realizirana u smislu navika građana u odvajanju otpada ili im pak infrastruktura ne pruža dovoljne uvjete. Raspravom se došlo do zaključka kako komunalno poduzeće Čistoća pruža mogućnost odvojenog prikupljnja otpada po sistemu „Od vrata do vrata“ u kotarevima Varoš i Grad na način da svakog 1. i 15. u mjesecu građani ispred svojih vrata odlažu odvojeno prikupljen papir i plastiku.
Prijedlog podržan od većine prisutnih sudionika okruglog stola je organiziranje javne akcije promoviranja, ovog već postojećeg, sustava u kotaru Varoš na dvije lokacije. Zamišljeno je da se promotivna akcija sastoji u informiranju građana te dijeljenju osnovnog paketa za jednostavno i uspješno  prikljupljanje otada – žute vreće za plastiku, plave za papir kao i višekratne platnene vrećice koje će se izraditi u okviru ovog projekta.
Dogovoreni datum akcije je subota,  4. lipnja 2016., uoči Dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja. Mjesto održavanja akcije su dvije lokacije u kotaru Varoš koje subotama ujutro budu nafrekventnije naročito u vrijeme od 9:00 do 13:00 za koje je predviđeno održavanje akcije.
Svim sudionicima okruglog stola također je predloženo sklapanje Sporazuma o suradnji na unaprjeđenju svijesti pojedinca i društva o važnosti zaštite okoliša i prirode. Zaključenje Sporazuma se očekuje u rujnu 2016.
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET