Održali smo prvu radionicu o volontiranju sa učenicima Obrtne tehničke škole Split

Odradili smo prvu edukativnu radionicu u ciklusu od tri u srednjim školama, u sklopu projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“ na temu Volonterstva i civilnog društva. Proveli smo je u četvrtak 08.03.2018. godine u Obrtno-tehničkoj školi u Splitu. Radionicu se održala od 09:00h do 13:00h pod vodstvom Lige za prevenciju ovisnosti – Duške Milinković, Josipe Ursić i Paule Srdanović, ali i Udruge Sunce – Mirande Šimac i Marina Spetiča . Uz suradnju i prisustvo 18 divnih i pristupačnih učenika. Donosimo vam malo atmosfere.

Kako bi se bolje upoznali, svoje druženje smo započeli interaktivnom igrom predstavljanja kroz papiriće. Svatko je predstavio sebe kroz različiti broj papirića i podijelio nekakvu zanimljivost s grupom – koja će ga okruživati u daljnjem radu. Da sve ne ostane na neformalnom druženju, odlučili smo uspostaviti zajedničkim snagama dogovor o radu kojeg ćemo se pridržavati u budućnosti. Prema dogovoru potrebne su nam suradnja, opuštenost i međusobna tolerancija… Učenici su komunicirali svoja očekivanja, ali i ono s čim će oni sami doprinijeti radionicama. Na ispisanim “stickerima” smo uočili da smo svi spremni na dobru zabavu, nova upoznavanja i suradnju koja je najbitnija pri ovom tipu grupnog rada.Svoja mišljenja smo u nastavku istaknuli i podijelili s drugima kroz „barometar“ stavova, svaku tvrdnju koju su nam edukatori pripremili o volontiranju smo prokomentirali, ali i detaljno obradili uz par diskusija. Neke od tvrdnji koje smo komentirali su „Volonteri su tolerantni i poštuju različitosti“ ili „Bolje je džaba ležati nego džaba radit“.

Kako se ne bi uspavali Josipa nas je podigla na noge igrom „Zmaj, Bakica i Samuraj“. Podijelivši se u timove dobro smo se nasmijali i ponovili još jednom koliko je bitna složnost u grupi. To su naglasili i sami učenici nakon 3 uzastopne runde u kojima nismo imali pobjednika jer su svi bili jednaki ali i pobjednici. Timski rad nastavili smo kroz siluetu čovjeka koji je imao sve ono što pravi volonter treba – mišljenje, osjećaje ali i kako djeluje i pokreće se. Naš volonter teži promjenama, otvoren i spreman pomoći. Osjeća potrebu za pomaganjem drugima, ljubav i mir. A, sve to ostvaruje kroz timski samovoljni rad pokrećući se željom i voljom za boljom budućnosti.

Nakon rada na timskom duhu, prešli smo na teoriju i samu prezentaciju o tome „Što je zapravo volontiranje?“ koju su predstavile Josipa i Duška. Naučili smo što je to javno zagovaranje i kako ga možemo upotrijebiti, što su to udruge i civilno društvo, koja prava i obveze ima volonter i još mnogo toga. Svoje pozorno slušanje smo naposljetku provjerili i kroz kviz Kahoot – koji se učenicima izrazito svidio jer se rezultati anonimno prenose vizualno na ekranu koristeći se Internet aplikacijom. Za kraj smo saslušali učenike o tome kako im se svidjela radionica, naglasili su – dobru hranu, piće, zabavu ali i stečena nova i zanimljiva znanja.

Ako je suditi prema prvoj radionici, buduće aktivnosti bit će pune energije i spremnosti na rad, uz dobru zabavu, naravno!

 

Autorica teksta i fotografije: Paula Srdanović (volonterka komunikatorica)

Tagovi: