Odluka i mjere o ograničavanju korištenja jednokratne plastike na području Kanjona rijeke Cetine

kanjon-rijeke-cetine-edukacija-udruga-sunce

Zadnja radionica u sklopu usluge osmišljavanja i provedbe edukativnog programa za dionike te stručna pomoć u donošenju Odluke o prestanku korištenja jednokratne plastike na području Kanjona rijeke Cetine, u okviru projekta „Značajni krajobraz Kanjon rijeke Cetine Plastic free zona“održana je 9. prosinca Centru za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ u Dugopolju.

Edukacija okolišno-odgovornog poslovanja Zeleni ured

Na radionici smo proveli edukacijski program Zeleni ureduslugu osmišljenu za promicanje ekološki odgovornih praksi unutar određenog poslovanja. Edukacija se sastojala od dva dijela. U početnom dijelu sudionici su se upoznali s različitim zelenim mjerama kategoriziranim u područja ključna za očuvanje okoliša: energija, voda, otpad, nabava i promet. Prelazeći u drugi dio, radionica je imala participativni i praktični pristup, potičući stvaranje akcijskog plana za provedbu odabranih ekološki odgovornih mjera. Zaposlenici su aktivno uključeni u procjenu trenutnog ekološkog otiska svog poslovanja, identificirajući područja za poboljšanje i zajednički osmišljavajući načine za uvođenje pozitivnih promjena.

Primarni cilj ove radionice bio je potaknuti tvrtke da usvoje više ekološki prihvatljivih praksi i, istovremeno, potaknuti pojedince da održivo razmišljaju o svojim postupcima u svakodnevnom životu. Pružanjem praktičnih uvida i poticanjem participativnog okruženja, cilj nam je bio potaknuti pozitivan pomak prema zelenijem i odgovornijem poslovanju.

Odluka o prestanku korištenja jednokratne plastike

Osim edukacije o Zelenom uredu sa zaposlenicima prošli smo nacrt Odluke o prestanku korištenja jednokratne plastike na području Kanjona rijeke Cetine i mjere koje su uvrštene u Odluku.  S ovim je Odluka finalizirana i dokument će se predstaviti dionicima koji djeluju na području Kanjona rijeke Cetine u sljedećoj godini.

Podsjećamo, svrha projekta je opremanje javnih ustanova potrebnom opremom u svrhu ograničenja korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda kao i uklanjanja otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenim područjima prirode. Naručitelj usluge je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko – dalmatinske županije „More i krš“.

Tagovi: