Odluka i mjere o ograničavanju korištenja jednokratne plastike na području Kanjona rijeke Cetine

kanjon-rijeke-cetine-edukacija-udruga-sunce

Zadnja radionica u sklopu usluge osmišljavanja i provedbe edukativnog programa za dionike te stručna pomoć u donošenju Odluke o prestanku korištenja jednokratne plastike na području Kanjona rijeke Cetine, u okviru projekta „Značajni krajobraz Kanjon rijeke Cetine Plastic free zona“održana je 9. prosinca Centru za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ u Dugopolju.

Edukacija okolišno-odgovornog poslovanja Zeleni ured

Na radionici proveli smo edukativni program Zeleni ureduslugu okolišno-odgovornog poslovanja. Edukacija se sastojala od dva dijela. Prvi dio edukacije bilo je upoznavanje sa zelenim mjerama podijeljenim u nekoliko kategorija, po načinima uštede za Zemlju: energija, voda, otpad, nabava, transport. U drugom dijelu participativnim i praktičnim radom poticali smo na izradu plana djelovanja u provođenju odabranih okolišno-odgovornih koraka. Zaposlenici su vrednovali trenutno stanje svog poslovanja i utvrđivali područja u kojima je moguć napredak te zajednički planirali načine uvođenja pozitivnih promjena. Ova radionica je imala za cilj poticanje ozelenjivanje poslovanja, kao i poticanje korisnika na održivije promišljanje o svojim postupcima u svakodnevnom životu.

Odluka o prestanku korištenja jednokratne plastike

Osim edukacije o Zelenom uredu sa zaposlenicima prošli smo nacrt Odluke o prestanku korištenja jednokratne plastike na području Kanjona rijeke Cetine i mjere koje su uvrštene u Odluku.  S ovim je Odluka finalizirana i dokument će se predstaviti dionicima koji djeluju na području Kanjona rijeke Cetine u sljedećoj godini.

Podsjećamo, svrha projekta je opremanje javnih ustanova potrebnom opremom u svrhu ograničenja korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda kao i uklanjanja otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenim područjima prirode. Naručitelj usluge je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko – dalmatinske županije „More i krš“.

Tagovi: