Održana prva radionica za Javnu ustanovu „More i krš“

more-i-krš-cetina-bez-plastike-udruga-sunce-edukacija

Prva radionica za dionike, u sklopu usluge osmišljavanja i provedbe edukativnog programa za dionike te stručna pomoć u donošenju Odluke o prestanku korištenja jednokratne plastike na području Kanjona rijeke Cetine, u okviru projekta „Značajni krajobraz Kanjon rijeke Cetine Plastic free zona“održana je25. listopada na području Omiša. 

Cilj radionice bio je upoznati sudionike sa zakonodavnim okvirom gospodarenja otpadom, načinom prikupljanja otpada na području na kojem djeluju te povećati specifična znanja o SUP direktivi, štetnosti plastike i mogućnostima zamjene jednokratne plastike održivijim materijalima.  

U sklopu radionice posjetili smo reciklažno dvorište komunalnog poduzeća Peovica d.o.o. gdje smo se upoznali s načinom gospodarenja otpadom na području grada Omiša i Značajnog  krajobraza Kanjona rijeke Cetine.  

Prošetali smo poučnom stazom Leopolda Mandića gdje smo uz pogled na kanjon i vježbu „Prijetnje bioraznolikosti“  tražili odgovor na pitanje Koja bi mogla biti pozadina problema vezana uz sve veće ugrožavanje prirode i njene bioraznolikosti? 

Teoretski dio radionice nastavili smo u Kaštil Slanici gdje smo sudionike educirali o štetnosti plastike i koje su nam mogućnosti za promjenu te upoznali sa SUP direktivom, odnosno njenim zakonodavnim okvirom, koji su razlozi njenog donošenja i što to znači za sudionike.  

Također, upoznali smo ih sa Odlukom o prestanku korištenja jednokratne plastike na području Kanjona rijeke Cetine koju JU More i Krš planira donijeti.  

Sljedeća radionica bit će organizirana 14. listopada u 9:30 sati i usmjerena na Odluku o prestanku korištenja jednokratne plastike na području Kanjona rijeke Cetine. Pozivamo sve dionike koji djeluju na području Kanjona rijeke Cetine da se priključe radionici i  sudjeluju u kreiranju Odluke sa svojim idejama. 

Tagovi: