Međunarodni ESS volonteri potiču svijest o zaštiti okoliša

Igra-s-otpadom-radionica-ess

Program “Europske snage solidarnosti“ pokrenula je Europska unija s ciljem jačanja i promoviranja solidarnosti u raznim područjima. Kroz ovaj program mladi ljudi imaju priliku uključiti se u volonterske aktivnosti diljem Europe, gradeći mostove između kultura i doprinoseći važnim inicijativama poput očuvanja okoliša.

U Suncu je svoj trag ostavilo već 10ak volontera tijekom višegodišnjeg sudjelovanja u programu ESS.

Međunarodni ESS volonteri u Suncu

Svake godine Sunce prima dva ili tri međunarodna volontera na dugoročnu volontersku aktivnost od 12 mjeseci. Ovi volonteri donose svoj entuzijazam, inovativnost i želju za promjenom, a svatko od njih ima priliku razviti vlastiti privatni projekt s fokusom na podizanju svijesti o izazovima zaštite prirode i okoliša, i to na interaktivan i zabavan način.

Trenutno, u sklopu projekta “Solidarity for Green Dalmatia 2022”, u Suncu volontiraju Alex i Yuliia, koje su se nedavno angažirale na vlastitim privatnim projektima.

ESS projekt: Igra s tpadom

Alex je pokrenula projekt pod nazivom “Igra s otpadom”, koji uključuje 6 radionica o tome kako možemo ponovno koristiti role papira na zanimljiv način. Radionice će se održati u ukupno 6 objekata Dječjeg vrtića Radost.  

ess-igra-s-otpadom

Skupina kojoj su namijenjene ove radionice su djeca vrtićkog uzrasta te njihovi roditelji. Cilj projekta je educirati najmlađe o važnosti očuvanja okoliša te poticati kreativnost i razvoj motorike kroz igru s materijalima koji se mogu ponovno upotrijebiti. Roditelji su uključeni ne samo kako bi pomogli djeci u kreativnom dijelu radionice i proveli kvalitetno vrijeme s njima nego kako bi i oni dodatno osvijestili važnost implementiranja ovakvih ideja kod kuće.

ESS projekt: Zero Waste

Yuliia je fokusirana na projekt “Zero Waste”, koji se odvija u jednom razredu Osnovne Škole Skalice. Kroz 3 radionice, Yuliia educira učenike o smanjenju otpada i promicanju održivog života.Svrha projekta je upoznati učenike s konceptom Zero Waste kao mogućim rješenjem onečišćenja plastikom.  

ess-zero-waste

Tijekom prve radionice, Yuliia je s učenicima definirala pojam Zero Waste, razgovarala o problemima s plastikom, potakla ih na razmišljanje igrom „točno – netočno“ i predstavila princip „reduce-reuse-recycle“ te kroz edukativne igre učenike naučila kako implementirati male ekološke navike u svoje živote. Za sljedeću radionicu je predviđen praktični zadatak izrade voskomota – prirodne, ekološke i biorazgradive folije koje mogu zamijeniti plastične i aluminijske. Kao šećer na kraju, nekoliko učenika će uz pomoć organizirati Sajam razmjene za cijelu školu.

Imaš li između 18 i 30 godina i želiš pomoći široj zajednici u Hrvatskoj, Europi ili dalje?

Financijska sredstva i potpora Europskih snaga solidarnosti pomažu mladima poput tebe da u inozemstvu ili u svojoj zemlji sudjeluješ u projektima za dobrobit zajednica. Sudjelovanje u tim projektima poticajno je iskustvo za tebe koje jača samopouzdanje i prilika da nešto promijeniš nabolje, a istodobno razvijaš svoje vještine i kompetencije. 

Javi nam se na [email protected] sa željom uključivanja u ovaj projekt kao volonter kojeg možemo poslati u bilo koju zemlju Europe na period od 2 do 12 mjeseci kako bi volontirao_la na temi koja ti je draga.
Više o programu Europskih snaga solidarnosti pronađi ovdje.

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2022” financiran je od strane Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti.

Tagovi: