Kuhanje bez otpada – ŠKMER

škmer-kuhanje-bez-otpada-sense

Vodeći se izrekom: „Reci mi i zaboraviti ću, nauči me i možda ću zapamtiti, uključi me i naučiti ću.“ s projektnim suradnicima gostovali smo na dvije radionice ŠKMER Kuharske Akademije. Zasukali smo rukave, uposlili ruke i glave te, uz puno zabave i stručno vodstvo, kuhali i usvojili zero waste principe u kuhinji.

Na radionicama smo spremali jela u tri slijeda za sve sudionike, odnosno 16 osoba po radionici, i naučili na koji način u potpunosti iskoristiti namirnice u kuhinji kako bi proizveli što manje biootpada. Navikli smo bacati koru i stabljike koje sadrže više hranjivih sastojaka od uobičajenih jestivih dijelova, prepuni su antioksidansa te dijetalnih vlakana.

Na radionicama ŠKMER-a nakon kuhanja ostala je samo jedna mala hrpica biootpada što znači da smo imali dobre učitelje i da smo dobro usvojili znanja.

Da zaokružimo priču, tu malu količinu nastalog biootpada odložili smo u kućni komposter UniCompoST. Uz njegovu će pomoć, između ostalog, studenti u sklopu programa društveno-korisnog učenja pratiti promjene i bilježiti svoja zapažanja.

U zemljama EU-a godišnje se baci oko 88 milijuna tona hrane, od čega se najviše hrane baca u domaćinstvima (53 %). To je najveći razlog zbog kojegbi svi trebali razmišljati o kompostiranju, no postoji puno načina iskorištavanjaostataka hrane prije nego što se nađu u kompostu.

Pomoćusamo nekoliko savjeta iz naše rubrike Živi zeleno možete smanjiti kuhinjski otpad u svom domu i zapravo uštedjeti novac – LINK.

Provedene radionice aktivnosti su projekta Podizanje svijesti o važnosti kompostiranja. U projektne aktivnosti uključeni su nastavnici i studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Odjela za studije mora te djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova: DV Radost, DV Iskrica, DV Marjan, Obrtnička škola Split, KLIPER – ustanova za obrazovanje kadrova u pomorstvu.

Projekt traje 12 mjeseci i financira ga SENSE fondacija Brussels.

Tagovi: