Krenuo edukativni program „Društveno korisno učenje” za učenike srednjih škola

Krenuo edukativni program „Društveno korisno učenje” za učenike srednjih škola
Društveno korisno učenje (engl. service-learning) je metoda poučavanja i/ili učenja koja povezuje volonterski rad s akademskim učenjem, osobnim razvojem i razvojem osjećaja građanske odgovornosti.
Udruga Sunce započela je s razvojem i provedbom programa društveno korisnog učenja u suradnji s Prirodoslovno-tehničkom školom u školskoj godini 2010./2011. Dosad je u Udruzi Sunce program proveden za 4 generacije učenika, pri čemu se tijekom školske godine 2013./2014. značajna pažnja usmjerila na unaprjeđenje programa na način da se ispune standardi kvalitete za ovakve programe.
U školskoj godini 2014./2015. u program je uključeno 6 maturanata Prirodoslovno-tehničke škole, 1 mentorica iz škole i 5 zaposlenika Udruge Sunce.
Praktični dio aktivnosti i radionice počinju s početkom školske godine te traju sve do kraja školske godine (za maturante – svibanj 2015.). Program se sastoji od 5 zajedničkih radionica sa svim uključenim učenicima te individualnog rada mentora i ko-mentora s učenicima, kao i samostalnog rada svih maturanata na aktivnostima praktičnog dijela. Na kraju programa slijedi evaluacija, priznanja učenicima i završetak angažmana u formi obrane maturalnih radova koje se događaju u lipnju sukladno kurikulumu Prirodoslovno-tehničke škole.
Edukativni program „Društveno korisno učenje“  provodi se kao jedna od aktivnosti projekta „Sudjeluj u održivom razvoju“ koji je započeo u svibnju 2013. godine te traje do travnja 2015. godine. Partner Udruzi Sunce na projektu je njemačka organizacija Deutsche Gesellschaft für Umwelterziehung (DGU), a donator je njemačka zaklada Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU). U školskoj godini 2013./2014. projekt sufinancira i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Također, provedbu programa edukacije u školskoj godini 2014./2015. podupire i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET