Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Krenuo edukativni program „Društveno korisno učenje” za učenike srednjih škola

Društveno korisno učenje (engl. service-learning) je metoda poučavanja i/ili učenja koja povezuje volonterski rad s akademskim učenjem, osobnim razvojem i razvojem osjećaja građanske odgovornosti.
Udruga Sunce započela je s razvojem i provedbom programa društveno korisnog učenja u suradnji s Prirodoslovno-tehničkom školom u školskoj godini 2010./2011. Dosad je u Udruzi Sunce program proveden za 4 generacije učenika, pri čemu se tijekom školske godine 2013./2014. značajna pažnja usmjerila na unaprjeđenje programa na način da se ispune standardi kvalitete za ovakve programe.
U školskoj godini 2014./2015. u program je uključeno 6 maturanata Prirodoslovno-tehničke škole, 1 mentorica iz škole i 5 zaposlenika Udruge Sunce.
Praktični dio aktivnosti i radionice počinju s početkom školske godine te traju sve do kraja školske godine (za maturante – svibanj 2015.). Program se sastoji od 5 zajedničkih radionica sa svim uključenim učenicima te individualnog rada mentora i ko-mentora s učenicima, kao i samostalnog rada svih maturanata na aktivnostima praktičnog dijela. Na kraju programa slijedi evaluacija, priznanja učenicima i završetak angažmana u formi obrane maturalnih radova koje se događaju u lipnju sukladno kurikulumu Prirodoslovno-tehničke škole.
Edukativni program „Društveno korisno učenje“  provodi se kao jedna od aktivnosti projekta „Sudjeluj u održivom razvoju“ koji je započeo u svibnju 2013. godine te traje do travnja 2015. godine. Partner Udruzi Sunce na projektu je njemačka organizacija Deutsche Gesellschaft für Umwelterziehung (DGU), a donator je njemačka zaklada Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU). U školskoj godini 2013./2014. projekt sufinancira i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Također, provedbu programa edukacije u školskoj godini 2014./2015. podupire i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.