Jadranske zemlje ujedinjene u borbi protiv eksploatacije nafte

Jadranske zemlje ujedinjene u borbi protiv eksploatacije nafte
Inicijativa S.O.S. za Jadran danas (27.10.2015.) je u Splitu okupila predstavnike i predstavnice okolišnih organizacija i građanskih inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Italije s ciljem pokretanja zajedničke platforme za zaštitu Jadrana od naftnog zagađenja.
Budući da se u svim navedenim zemljama suočavamo s istim scenarijima koje nam serviraju političke elite i naftne korporacije, odlučili smo pokrenuti zajedničku borbu za očuvanje cijelog Jadranskog mora od uništenja.
„Prijetnje Jadranu s kojima se suočavamo nadilaze nacionalne granice i uspješno se mogu riješiti samo na međunarodnom nivou jer Jadran je jedan, zajednički, i njegova dobra možemo koristiti isključivo na način da istodobno zajedno štitimo ekološke procese i sustave“, rekao je biolog Mosor Prvan iz Udruge Sunce iz Splita.
Istom retorikom koriste se vlade u svim jadranskim zemljama, naglasio je Mattia Lolli iz talijanske okolišne udruge Legambiente.
„U Hrvatskoj vam kažu kako morate krenuti u bušenje nafte jer mi radimo isto u Italiji, a u Italiji nam kažu kako mi to moramo raditi jer to i Hrvatska čini. Ono što vam ne govore jest da u Italiji postoji veliki pokret protiv naftnih bušotina koji okuplja ne samo okolišne udruge, već i lokalne institucije, ribare, poljoprivrednike, crkvu i mnoge druge. Kao rezultat, na prosvjedima se okuplja preko 60 000 ljudi“, zaključio je Lolli.
Mobilizacija građana i građanki u Italiji ima konkretne rezultate. Zahvaljujući pritisku i radu talijanskog pokreta protiv naftnih bušotina, 10 regionalnih vlada podnijelo je zahtjeve za nacionalni referendum, traže izmjene štetnih zakona i već su poslali pritužbe Europskoj komisiji.
S druge strane, u Crnoj Gori javnost uopće nije informirana o planovima njihove vlade po pitanju Jadrana.
„Proces istraživanja i eksploatacije nafte iz Jadrana odvija se na isti način u svim zemljama, krajnje netransparentno i bez adekvatnog informiranja javnosti. Onog trenutka kada građani i građanke počnu dobijati pravu informaciju o uticaju naftnih istraživanja na njihovo zdravlje i životnu sredinu, njihovo mišljenje se bitno mjenja što pokazuju i najnovija istraživanja“, kazala je Nataša Kovačević iz crnogorske udruge Green Home.
Koalicija S.O.S. za Jadran naručila je anketu o temi nafte u Jadranu koju je sredinom listopada provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 1000 ispitanika/ca iz cijele Hrvatske. Na pitanje „jeste li za ili protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu?“ protiv se izjasnilo 49,4% građana/ki, za 37,9% dok 12,7% ne zna. Posebno protivljenje izrazili su ispitanici iz Dalmacije gdje je odnos 56% protiv bušenja, a 31% za.
„Najnovija anketa pokazuje kako je točno pola građana i građanki protiv bušenja Jadrana, a nešto više od trećine za. Prije godinu dana situacija je bila obrnuta. Ono što se u međuvremenu dogodilo je informiranje građana i građanki o ovoj temi uz pomoć udruga, ali i drugih inicijativa i istaknutih pojedinaca. Ovaj rezultat pobjeda je svih nas“, zaključio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeace-a u Hrvatskoj.
Koalicija S.O.S. za Jadran poziva sve na večerašnji događaj „Feštom protiv bušenja“ koji uključuje izložbu pobjedničkih fotografija s natječaja „Ko to more platit“. Fešta će se održati u klubu Quasimodo u Splitu s početkom u 20:00, a kojim želimo proslaviti dosadašnje pobjede. 

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET