Crna Gora – jedina mediteranska zemlja bez morskog zaštićenog područja

U sklopu projekta “Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru (4M)” održana su 2 ronilačka terena na području Crne Gore.

Između 07. – 11.09.2016. kartiralo se područje od Rta Arza do mjesta Bigovo (zaljev Trašte), a od 26.09. – 02.10.2016. kartiralo se područje od mjesta Bigovo (zaljev Trašte) do Rta Platamuni.

Ronioci na terenima, zaposlenici Udruge Sunce i Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (RH) i volonteri Udruge Green HomeDruštva ekologa Crne GoreInstituta za biologiju mora KotorUdruge MedCEM (CG) nakon svakog odrađenog zarona izrađuju profile morskog dna s ciljem opisa morskih vrsta i staništa te maksimalne dubine zarona.

Prilikom izrade ronilačkih profila ronioci se služe priručnicima napravljenim u sklopu projekta 4M: Priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja morskih staništa Priručnik za zaštitu mora i prepoznavanje živog svijeta Jadrana.

Nadamo se da će aktivnosti kartiranja morskih vrsta i staništa kao i rezultati istraživanja koje ćemo dobiti završetkom projekta ubrzati proces uspostave morskih zaštićenih područja u Crnoj Gori.

Crna Gora je  u procesu pristupanja EU preuzela obvezu da do 2020. godine zaštiti najmanje 10% obale, a trenutno je jedina država Mediterana koja nema ni jedno zaštićeno područje u moru. 

Tagovi: