Dalmatia Green

Turizam danas nije isti kao prije 10 godina, a za narednih 10 godina neće biti isti kao što je danas. Nepoznate i nerazvijene lokacije će u budućnosti zbog očuvanosti postati tražene turističke destinacije koje će moći generirati dodanu vrijednost i veće profite s turističkom ponudom u harmoniji s prirodom i lokalnom zajednicom.  Ekološki osviješteni gosti izbjegavati će zatrpane  hit turističke lokacije te će tražiti autentični boravak u zdravim ”zelenim” destinacijama, uključujući priču, organske domaće proizvode i upoznavanje lokalnog načina života.

Slovenija svojim usmjerenjem u održivi turizam pokazuje da je trava zaista ”zelenija” kod susjeda. Brojni  primjeri uspjeha ”zelenog” smještaja kao što su npr. Kučice slovenske Istre, Charming Slovenia, Ortenia eko apartmani,itd. pokazuju da se s inovativnom turističkom ponudom temeljenom na poštivanju prirode može privući nove skupine turista više platežne moći koji traže zeleno, zdravo,domaće i autentično.  Došlo je vrijeme da Dalmacija nauči nešto korisno od naših susjeda te se napokon osvijesti o potrebi smanjenja negativnih utjecaja turizma na okoliš!

Kako bi se implementirala okolišna odgovornost u poslovanje privatnih iznajmljivača te izdvojilo ekološki prihvatljive smještajne objekte od konkurencije je Udruga Sunce pokrenula projekt ”Ozelenjivanje” turističke ponude Dalmacije. U sklopu projekta razvijen je Dalmatia Green program eko certificiranja za ”zelene” privatne turističke smještajne objekte koji svojom ponudom žele zainteresirati nove skupine održivih turista.  Također je pokrenuta Dalmatia Green Internet stranica koja na jednome mjestu izdvaja sve što je u Dalmaciji inovativno i drugačije, ekološki prihvatljivo i društveno odgovorno, kako bi se razvilo, izdvojilo i ciljano promoviralo ”zelenu” turističku ponudu Dalmacije.

Sadržaj Dalmatia Green Internet stranice prilagodili smo 2 ciljnim skupinama; privatnim iznajmljivačima i održivim turistima. Privatni iznajmljivači mogu pronaći informacije o eko kriterijima koje trebaju ispunjavati za dobivanje eko certifikata kao i tvrtkama koje im pružaju popuste na proizvode za uštedu vode i energije, itd. Turisti koji planiraju svoj ”zeleni” boravak provesti u Dalmaciji od sada mogu na jednom mjestu pronaći informacije o ekološki prihvatljivom smještaju, održivim aktivnostima (eko ture, različite radionice, tečajevi joge i meditacije,..), domaćim i organskim proizvodimarestoranima s tradicionalnom gastronomijom koji kreiraju jela bazirana na  lokalne namirnice te ručno rađenim unikatnim suvenirima, kaže Nastja Logar – voditeljica projekta.

Dalmatia Green programom radimo promjene s domaćinima koji žele raditi promjene. U aktivnosti uključujemo studente  Ekonomskog fakulteta u Splitu i volontere (domaće te volontere Europske volonterske službe) kako bi se mladim umovima i entuzijazmom unijelo ekološke promijene u postojeću turističku ponudu.

Pridružite nam se u stvaranju održive zajednice!

Tagovi: