Projekt ”Ozelenjivanje” turističke ponude Dalmacije

U srpnju 2017. započeo je projekt ”Ozelenjivanje” turističke ponude Dalmacije, s kojim se želi smanjiti negativni utjecaj turizma na okoliš na području Dalmacije.  Udruga Sunce će kao vodeći partner na projektu u sljedećih 7 mjeseci trajanja projekta surađivati s partnerima Dalmacija EKO i Ekološkom Udrugom ”Krka” Knin.

Glavni ciljevi projekta:

  • Podići svijest o održivom razvoju turizma među vlasnicima  privatnog smještaja na području Splitsko-Dalmatinske i Šibensko-Kninske županije.
  • Uvesti Dalmatia Green Program ekološkog certificiranja za male smještajne objekte, ruralne kuće za odmor i male obiteljske hotele.
  • Razviti vidljivost i poboljšati konkurentnost članova Dalmatia Green Programa u suradnji s Ecobnb – međunarodnom platformom za rezerviranje ekološkog smještaja
  • Razviti suradnju između Dalmatia Green pružatelja smještaja, lokalnih i ekoloških proizvođača te pružatelja održivih usluga.

Dalmatia Green program će educirati i certificirati privatne iznajmljivače i obiteljske hotele, koji podržavaju koncept održivog turizma i žele okrenuti svoje poslovanje u ekološkom smjeru. Tijekom projekta izraditi će se Internet stranica, na kojoj će se istaknuti certificirani ekološki iznajmljivači, pružatelji održivih aktivnosti, lokalni i ekološki ponuđači.

Za potrebe projekta će se izraditi Dalmatia Green komunikacijski materijal za informiranje privatnih iznajmljivača o isplativosti zelenog poslovanja i gostiju o novim mogućnostima odmora u harmoniji s prirodom i lokalnom zajednicom. Pored toga će biti održane javne prezentacije u Šibensko-kninskoj i  Splitsko-dalmatinskoj županiji, na kojima će se predstavljati Dalmatia Green Program certificiranja te inovativni načini povezivanja održivog turizma s ekološkom poljoprivredom.

Za sve ”zelene” privatne iznajmljivačeće biti organizirana edukativna radionica o inovativnom eko-marketingu kako bi se mogli s ekološkim poslovanjem izdvojiti od klasičnih iznajmljivača, poboljšati svoju promociju i zainteresirati nova tržišta odgovornih turista. Ekološki i lokalni proizvođači će imati mogućnost edukacije na radionici kako unaprijediti komunikaciju s kupcima, poboljšati ugled i konkurentnost te promovirati vlastito poslovanje u smjeru ekološke poljoprivrede.

Projekt ”Ozelenjivanje” turističke ponude Dalmacije svojim aktivnostima doprinosi razvojnim načelima Hrvatskog turizma u 2020 i podiže konkurentnost turističke ponude na području Dalmacije.

Projekt u vrijednosti 150.000kn financira Ministarstvo turizma RH u sklopu sufinanciranja programa i projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2017.