Godišnji izvještaj o radu Zelenog telefona u 2021. godini

zeleni-telefon

Iza nas je još jedna godina rada Zelenog telefona. Udruga Sunce preko servisa Zeleni telefon zaprima vaše prijave okolišnih problema, a pravni tim Sunca ne zapostavlja ni jednu zaprimljenu prijavu. Na godišnjoj razini uspješno rješavamo oko 80% od ukupnog broja zaprimljenih predmeta, a one nezaključene predmete nastavljamo rješavati kroz upravne postupke i sporove koje pokrećemo kao Udruga.

U 2021. godini zaprimili smo ukupno 285 vaših poziva, od čega je riješenih 220 predmeta (77 % od ukupnog broja zaprimljenih predmeta) uz predmete iz proteklih godina koje smo nastavili rješavati i u 2021. Neki od zaprimljenih predmeta zahtijevaju više vremena za razrješavanje zbog čega su još u postupku pred nadležnim tijelima. Rad na istima nastavlja se i kroz 2022.

Najveći broj prijava odnosio se na kategoriju otpada (95 prijava) i to divlja odlagališta otpada, nedostatak ili neadekvatno pozicioniranje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i nepostojanje sustava koji bi odgovorio na potrebe građana i doprinio ispunjenju zakonskih ciljeva gospodarenja otpadom.

Druga najbrojnija kategorija prijava bila je bespravna gradnja (55 prijava), a koja se poglavito odnosi na bespravnu gradnju na moru i obali. I ove godine, kao i 2020., u porastu je broj zaprimljenih prijava na izlijevanje nepročišćenih otpadnih voda u okoliš, osobito u more, i to na otocima koji još uvijek nemaju izgrađen odgovarajući sustav odvodnje.

Kao i prošle godine, 75% prijava došlo je iz područja izvan Splita što ukazuje na kontinuiranu proširenost utjecaja Zelenog telefona diljem dvije primorske županije koje pokriva Udruga Sunce – Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske.

U 2021. godini u rad Zelenog telefona kroz projekt Sačuvajmo ekosustave Jadranskog mora aktivnim sudjelovanjem – SEAS uključili smo studente Pravnog fakulteta u Splitu s ambicijom učenja o okolišnom pravu, a jedna studentica PFST-a volontirala je na predmetima ZT-a u Odjelu okolišnog prava te u sklopu akcije čišćenja održala javno predavanje o problematici otpada u morskom okolišu i zahtjevima Protokola za provedbu akcije čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH.

Također, na stručnom skupu “Unaprjeđenje pravnih alata u zaštiti morskog okoliša“ koji je proveden u okviru projekta SEAS govorili smo o pravnim alatima i procedurama s kojima pravni tim Sunca rješava predmete Zelenog telefona te uobičajenim poteškoćama na koje nailazimo pri prakticiranju istih.

Fokus našeg rada uvelike je bio na podizanju svijesti o problemu ilegalnog nasipavanja i neodržive gradnje na obali.

U tu svrhu objavljen je članak o nasipavanju obale i pozitivnim primjerima iz prakse javnopravnih tijela nadležnih za nadzor nad pomorskim dobrom – Nasipavanje plaža i praksa nadležnih tijela. To je ujedno bio i najčitaniji članak na web stranicama Sunca što govori o interesu naših čitatelja za tematiku te njezinoj prepoznatoj važnosti.

Rad Zelenog telefona tijekom 2021. pratili su brojni Internet portali, a gostovali smo i izjave davali na televiziji i u radio emisijama. Zeleni telefon je tako predstavljen u emisijama na HTV-u, Novoj TV, Radio Suncu, Radio Dalmaciji i Radio Kampusu te na portalima Dalmacija Danas, Radio Dalmacija, Morski.hr, Glas Otoka, Prelistaj.hr, Eko Vjesnik, Hina i T-portal.

Posebno nas veseli činjenica što ste i Vi sve više aktivni u pitanjima okolišnih problema vaše sredine zbog čega se udružujete u inicijative koje imaju za cilj riješiti neki konkretan problem. Zaista smo sretni kada možemo pružiti podršku hvalevrijednim ciljevima.

Tako smo kroz 2021. godinu pružili podršku slijedećim građanskim inicijativama: GI Ne damo Gredu, GI vjetropark Drniš, GI SOS Osejava, GI ZA Dugi Rat, GI za razvoj otoka Drvenika Velog, GI Mjesto koje hoće živjeti, GI Perna, GI Trogir i Plano.

U 2022. nastavljamo s predanim radom na Vašim prijavama te Vam zahvaljujemo što nam svojim pozivima pružate bolji uvid u stanje okoliša u raznim sredinama. Bez naše zajedničke brige za okoliš, izostala bi njegova djelotvorna i pravovremena zaštita.

Vaš okolišni problem možete prijaviti na već poznati broj 072 123 456 ili obratiti se našim pravnicama direktno putem e-maila:
Ivana Krstulović Baković: [email protected]
Hajdi Biuk : [email protected]
Andrea Tvrdić: [email protected]

Nadamo se da će 2022. biti označena još većim napretkom u kreiranju ljepšeg i zdravijeg okoliša te pravnog ozračja u kojem građani mogu na siguran i djelotvoran način prakticirati svoja okolišna prava.

Zeleni telefon sufinanciran je projektom SEAS koji se provodi uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova, a projektni partneri su nam još WWF Adria, Udruga Zelena Istra, Urbanex d.o.o. i University of South-Eastern Norway (USN).

Puno Vas pozdravlja,

Pravni tim Sunca

Tagovi: