Sudjeluj u održivom razvoju

udruga-sunce-sudjeluj-u-odrzivom-razvoju

Udruga Sunce u svibnju 2013. godine započela je s provedbom dvogodišnjeg projekta “Sudjeluj u održivom razvoju”. Projekt se provodi u partnerstvu s njemačkom institucijom Deutsche Gesellschaft für Umwelterziehung (DGU), a financira ga njemačka zaklada Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU).

U školskoj godini 2013./2014. projekt sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s 50.000,00 kn. Dio aktivnosti ovog projekta odnosi se i na promociju participativnih metoda učenja te aktivnog građanstva u gradu Kninu. S ovim aktivnostima započelo se u drugom polugodištu školske godine 2013./2014. te se provode u partnerstvu s Ekološkom udrugom „Krka“ Knin. U okviru projekta MZOS-a za iste je izdvojeno 15.000,00 kn.

U okviru projekta planirane su aktivnosti usmjerene na edukaciju nastavnika i učenika osnovnih i srednjih škola te studenata, a sa ciljem postizanja njihova aktivnijeg sudjelovanja u društvu, ekološki odgovornijeg ponašanja te u konačnici doprinosa održivom razvoju.

Specifični ciljevi projekta su:

  • Povećati znanje o participativnim metodama učenja te aktivnom građanstvu kao preduvjetu za postizanje održivog razvoja,
  • Potaknuti i poboljšati sudjelovanje nastavnika i učenika u zaštiti okoliša i prirode,
  • Educirati i osnažiti mlade za aktivno sudjelovanje te ih mobilizirati za volontiranje u sektoru zaštite okoliša i prirode.

Sam projekt će se bazirati na temi “Održivog grada” kao glavnom području interesa za održivi razvoj, a u kojem se pojavljuju problemi koji imaju dodirnih točaka s edukacijom za održivi razvoj.

Grad je područje gdje učenici žive, tako da ova tema nudi niz poveznica koje se tiču njihovog životnog okoliša poput gospodarenja prirodnim resursima, gospodarenja otpadom alternativnih oblika prijevoza, održive ekonomije (Fair trade, društveno poduzetništvo) i dr.