Razvoj društvenog poduzetništva – Najbolji poslovni plan – NESst program

edukacija-za-okoliš

Društveno poduzetništvo jedan je od relativno novih pojmova u ekonomiji i počiva na potpuno suprotnim ciljevima od današnje dominantne tržišne ekonomije. Cilj društvenog poduzetništva je riješiti kritične društvene probleme na održiv način.

Kriza s kojom se svijet suočio jasno je pokazala kako su nužne promjene u načinu funkcioniranja društva, ali i tržišta i ekonomije. Društveno poduzetništvo jedan je od odgovora na izazove s kojima smo kao društvo suočeni. Glavna karakteristika društvenog poduzetništva je da kao cilj nema samo isključivo stvaranje profita već i ispunjene društvenih zadaća.

Društveno poduzetništvo je koncept koji integrira stvaranje ekonomske i socijalne vrijednosti. Drugim riječima to je poduzetništvo s etičkim integritetom u cilju maksimiziranja društvene vrijednosti, a ne samo privatne vrijednosti ili profita.

Udruga Sunce je od veljače 2011. godine do ožujka 2012. bila uključena u jednogodišnji NESsTov program pružanja treninga i mentorstva za razvoj društvenog poduzetništva. U okviru programa proveden je niz radionica, procijenili smo organizacijsku spremnost Sunca, izradili studiju predizvedivosti te konačno poslovni plan „Zeleni izleti -Radionice u prirodi pod edukativnim vodstvom Udruge Sunce“ za koju je dobila nagradu za najbolji poslovni plan na događaju.

Osim kroz rad na razvoju vlastitog društvenog poduzetništva Udruga Sunce je aktivno uključena u praćenje razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i svijetu te lobiranje i zagovaranje za stvaranje poticajnog okruženja za njegov razvoj.