Polugodišnji izvještaj o radu Zelenog telefona u 2022. godini

Dragi naši čitatelji,

nakon šest mjeseci vrijednog rada na pritužbama koje ste nam uputili putem servisa Zeleni telefon, ovim putem Vas obavještavamo o rezultatima Polugodišnjeg izvještaja o radu Zelenog telefona. Podsjećamo, Zeleni telefon besplatni je alat koji građanima pruža informacije i savjete te pomaže u rješavanju okolišnih problema u njihovim lokalnim sredinama (više o saznajte: http://sunce-st.org/zeleni-telefon/).

Polugodišnje izvješće ukazuje na ukupno 157 vaših poziva, od čega je riješenih 116 predmeta. Također, uz nove predmete, u 2022. g. nastavili smo rješavati i one iz proteklih godina za koje se još vode upravni postupci i sporovi.

Najveći broj prijava odnosio se, već tradicionalno, na kategoriju otpad (45 prijava). Međutim, za razliku od prethodnih godina kada su pitanja otpada uvjerljivo prednjačila, u prvom polugodištu 2022. gotovo je jednak broj prijava zaprimljen po pitanjima bespravne gradnje (43 prijave).

Važno je napomenuti da se većina prijava bespravne gradnje odnosi na pomorsko dobro. Već uobičajeno, dolaskom proljeća kreće se s pripremom plaža i obale za ljeto, no vrlo često nezakonito i stihijski. O jednom takvom primjeru pisali smo u članku Suhi Potok – nasipavanje, a na proljeće 2022. započeli veliku online kampanju Stop nasipavanju na našim  društvenim mrežama.

S obzirom na učestale pritužbe građana zbog nasipavanja i dohrane plaža, u okviru našeg projekta SEAS izrađen je stručni osvrt Utjecaj nasipavanja i dohrane plaža na morske pridnene zajednice od strane dr. sc. Silvije Kipson, također dostupan putem naše web stranice: Analiza utjecaja nasipavanja. U istu svrhu objavljen je i članak Kako je nasipavanje postalo glasnik ljeta?.

Osim rješavanja prijava građana, rad na Zelenom telefonu obuhvaća kontinuiranu edukaciju građana o načinima na koji oni mogu aktivno sudjelovati u zaštiti okoliša.

Tako smo se u članku Zašto su prirodne plaže važne osvrnuli na korake koji svaki građanin može poduzeti za postizanje veće zaštite prirodnih vrijednosti mora i obale. Također, kroz projekt SEAS izradili smo usporednu analizu sustava prostornog planiranja u Hrvatskoj i Norveškoj i zaključili kako hrvati još uvijek nedovoljno konzumiraju svoje pravo da u ranim fazama planiranja upotrebe prostora daju mišljenja i prijedloge. Jednostavni koraci za sudjelovanje javnosti sumirani su u infografici.

Zeleni telefon Sunca nastavlja sa svojim radom i u mjesecima koji dolaze te će naši čitatelji biti obavješteni o rezultatima za čitavu 2022. početkom sljedeće godine.

Ukoliko želite prijaviti okolišni problem možete se, osim pozivom na već poznati broj 072/123-456, obratiti pravnicama Udruge Sunce, Ivani Krstulović, Andrei Tvrdić i Hajdi Biuk i direktno putem e-maila: [email protected], [email protected], [email protected].

Puno Vas pozdravlja,
Pravni tim Sunca

Tagovi: