Rijeke znanja

Rijeke-znanja_potpisivanje-ugovora

U utorak, 29. lipnja, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, Hrvatsko prirodoslovno društvo potpisalo je Ugovor o bespovratnim sredstvima za projekt „Rijeke znanja“ u iznosu 2.904.814,30 HRK, koja su dodijeljena u okviru poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“, koji je raspisao Europski socijalni fond.

Ugovor je od strane Hrvatskoga prirodoslovnog društva potpisala predsjednica Društva, dr. sc. Zrinka Kovarik, a Helena Beus ispred Ureda za udruge Republike Hrvatske te Cvjetana Plavša-Matić u ime Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Projekt „Rijeke znanja„ donosi niz radionica i predavanja, a ove aktivnosti Sunca kreću od rujna 2021.:

  • sudjelovanje na edukaciji za provođenje edukacije djece u STEM području (fizika i kemija). 
  • tool kitovi te potom edukacije djece – u tool kitove biti će složena oprema koja je vezana uz ispitivanja onečišćenja tla, vode ili zraka i/ili opremu koja je vezana uz promatranje i snalaženje u prostoru GPS i dalekozori.
  •  organizacija 6 znanstvenih predavanja na području SDŽ tijekom dvije godine odvijanja projekta.

Cilj projekta „Rijeke znanja“ je izgradnja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu aktivnosti popularizacije znanosti, poglavito u području fizike, kemije i zaštite okoliša. Projektom će se educirati budući popularizatori dok će partnerske organizacije u projektu unaprijediti svoje vještine u području upravljanja.

Uz nositelja projekta, Hrvatsko prirodoslovno društvo iz Zagreba, u projektu sudjeluju Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatsko kemijsko društvo, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga Docendo discimus, Tvornica znanosti, Udruga Klikeraj, Udruga za promicanje prirodnih znanosti, Institut Mediterran – Udruga za kulturno i znanstveno proučavanje Mediterana, Hrvatska udruga za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju – MIPRO, te karlovačka Mješovita industrijsko-obrtnička škola.

Redovno izvještavanje o napretku projekta možete pratiti na Facebook stranici projekta „Rijeke znanja“.

Povezane vijesti

Sunce na STEM radionicama iz kemije, fizike i biologije (2023)

Što nam donosi projekt Rijeke znanja? (2022)