Učenici iz Petrinje posjetili su ronilački centar na Braču

učenici-petrinje-ronjenje-brač

Učenici osmog razreda Osnovne škole Mato Lovrak iz Petrinje, od 18. do 24. rujna posjetili su ronilački centar u Milni na otoku Braču. Za djecu, iz potresom pogođenog kraja, tjedni posjet organiziran je kao nagrada za izvanredan uspjeh u školi.

S obzirom na skorašnji izbor daljnjeg nastavka školovanja, u mnoštvu aktivnosti našlo se vremena i za priču o budućim zanimanjima. Naša suradnica u Programu zaštite prirode predstavila im je posao biologa u području zaštite prirode i objasnila im kako je svoju ljubav prema ronjenju pretočila i u svoj posao.

Svoj rad predstavila im je trima projektima na kojima trenutno radi:

  • Sushi Drop – kojem je cilj povećanje razumijevanja o osjetljivosti staništa na današnje pritiske te osmišljavanje i provođenje učinkovitijih planova upravljanja morskim dobrom
  • Adrireef – koji ispituje potencijal prirodnih i umjetnih grebena u Jadranskom moru u svrhu jačanja plave ekonomije
  • Saspas – koji se bavi očuvanjem i obnovom morskih cvjetnica postavljanjem sigurnih sidrišta, oglednim transplantacijama morskih cvjetnica, aktivnostima monitoringa i određivanjem cjelovitog sustava upravljanja za morske cvjetnice u Jadranu.

Kako, nažalost, koraligene grebene i morske cvijetnice nismo mogli istražiti ronjenjem, morski su svijet doživjeli edukacijskim videozapisima AdrireefSaspas projekata. Pričali smo im o važnosti morske cvjetnice posidonije i naučili ih ponešto o metodologiji koja se koristi u provedbi monitoringa morskih cvjetnica te kako uz pomoć kvadrata mjerimo gustoću populacije, a transektima utjecaj sidrenja.

Za kraj, odigrali smo igru „Potraga za odgovorima“ kojom su djeca preuzela ulogu istraživača i saznala više zanimljivosti o bioraznolikosti grebena.

Naše stručne suradnice izložbu su prebacile i u online oblik putem kojeg sada i vi možete saznati ukratko, ali sve najbitnije o koraligenu, njegovoj važnosti, ulozi i svrsi -> „Potraga za odgovorima“

Tagovi: