Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Školski botanički vrt mediteranskog bilja

Velike ideje počinju malim koracima. Upravo jednu takvu ideju dobile su Lina i Hajdi iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, u suradnji s tri volonterke Sunca – Karlom, Vandom i Nerom.
One će do siječnja 2022. godine, skupa s učenicima i učiteljima Osnovne škole Skalice u Splitu raditi na pripremi, provedbi i realizaciji projekta solidarnosti pod nazivom „Školski botanički vrt mediteranskog bilja“, osmišljenog u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti.
Vrt će biti uređen prema načelima permakulturnog dizajna i predstavljat će svojevrstan novitet na području grada Splita, a bit će smješten u vanjskom dijelu OŠ Skalice.
Cilj projekta je osvještavanje učenika i učitelja o problematici onečišćenja okoliša, važnosti solidarnosti i održivog razvoja kroz edukacije i aktivno sudjelovanje u izgradnji vrta. Također, jedan od ciljeva je i podučavanje sudionika i sudionica projekta o alternativnom načinu življenja u skladu s prirodom. Suradnik na projektu nam je Udruga Permakultura Dalmacija iz Splita koja će svojim specifičnim znanjem podučiti učitelje, učenike i volonterke o sustavu dizajniranja vrta vođenog principima prirode.
Ideja projekta proizlazi iz potrebe za promjenom paradigme u načinu na koji gradimo svijet, ali i nedostatku zelenih površina, kao i botaničkih vrtova u gradu Splitu, posebno onih permakulturnog koncepta. Naime, rastući proces urbanizacije, ubrzani tempo života i brz tehnološki napredak rezultiraju nepažnjom u korištenju prirodnih resursa. Upravo se izgradnja vrta ovog tipa temelji na ideji regeneracije i stvaranja veze između prirode i ljudi.
Održivost projekta vidimo u učenicima i učiteljima koji će po završetku projekta moći usvojena znanja prenijeti i na buduće generacije učenika. Volonterke na projektu imat će priliku educirati se o osnovnim načelima održivog upravljanja prirodnim resursima i otpadom te o permakulturnoj agrikulturi. Osim edukacija, volonterke će biti uključene i u sam proces izgradnje vrta i sadnje hortikulture, a sudjelovat će u izgradnji kompostišta u vrtu škole. Upravo će im takav pristup omogućiti da nauče dosta o vlastitim mogućnostima, timskom radu i međusobnom uvažavanju, a sve uz potporu mentorice na projektu.

Projekt Školski botanički vrt mediteranskog bilja vidimo kao korak pri podizanju svijesti – ne samo učenika, već i lokalne zajednice o pitanjima održivog razvoja i solidarnosti te kao primjer dobre prakse za ostale škole i druge ustanove u gradu Splitu, ali i šire.

Projekt solidarnosti „Školski botanički vrt mediteranskog bilja“ financira Agencija za mobilnost i programe EU u okviru EU programa Europske snage solidarnosti u vrijednosti od 6.888,00 Eura.

Početak projekta: 11. siječnja 2021.
Kraj projekta: 10. siječnja 2022.