Želite putovati održivo? Ovih 14 navika u tome će vam pomoći

živi-zeleno-putovanja-održiva

Mnogi će se od vas složiti da putovanja obogaćuju život na načine na koje to druge aktivnosti ne mogu ostvariti. Putovanja su gotovo poput terapije jer osnažuju mentalno zdravlje, poboljšavaju komunikacijske i organizacijske vještine te proširuju vidike. A u doticaju s novim jezicima, mirisima, okusima, ljudima i kulturama, usput se njeguju i složeni mentalni procesi kao što su kreativnost i snalažljivost.

I odlično je to što u odnosu na prijašnje vrijeme, danas nikad nije bilo lakše putovati – možemo relativno bezbolno doći do bilo koje destinacije u svijetu i doživjeti situacije koje ćemo pamtiti cijeli život. Međutim, upravo ta lakoća putovanja stvara ekološke probleme koje ne bismo smjeli ignorirati.

Najproblematičniji ekološki aspekt onaj je koji se tiče zagrijavanja zemlje zbog sve većeg ispuštanja ugljikova dioksida u atmosferu. Prema Svjetskom vijeću za putovanja i turizam, turistički sektor stvara oko desetinu emisija stakleničkih plinova. Od letova zrakoplovom i vožnje brodom do kupnje suvenira i odabira smještaja – ovu su samo neke od aktivnosti koje doprinose povećanju ugljična otiska turističkog sektora.

Čak 76 % ispitanika želi putovati održivije

Da su svjesni tog problema i sami putnici potvrđuje istraživanje jedne od najvećih online putničkih agencija. Prošle godine istraživanjem prikupljeni su odgovori više od 33 000 putnika iz cijelog svijeta. Spomenuta je studija otkrila da 66 % putnika želi ostaviti mjesta koja posjećuju u boljem stanju nego onom koje su zatekli kad su stigli. Upravo zbog toga oko 76 % ispitanika želi putovati održivije.

Neki su putnici (43 %) čak spremni platiti malo više kako bi podržali certificirane održive mogućnosti putovanja. Ipak, 49 % ispitanika istaknulo je da im se zbog rastućih životnih troškova i globalne energetske krize održive mogućnosti putovanja čine preskupe.

Uz to, više od polovice njih vjeruje da nema dovoljno održivih opcija putovanja te ih 44 % ne zna gdje uopće pronaći takve opcije. Ispitanici su također pokazali određeni stupanj nepovjerenja u valjanost tvrdnji da pojedini smještaj posluje održivo.

Turisti već putuju održivije

S pozitivne strane, velik broj putnika je u sklopu istraživanja potvrdio da pokušava svojim malim i održivim svakodnevnim navikama doprinijeti itekako potrebnoj promjeni u svijetu turizma. Tako se primjerice broj putnika koji isključe klimu u svom smještaju povećao za 29 % u usporedbi s izvješćem za 2022. godinu. Također, više od polovice ispitanika (55 %) putuje s vlastitom višekratnom bocom vode i 60 % njih koristi isti ručnik više puta.

Upravo su nas ovi rezultati potaknuli da sastavimo popis održivih navika koje svatko od nas može ubuduće početi primjenjivati na odmoru.

dalmatia-green-eco-friendly-acommodation-adriatic

14 koraka koji će učiniti razliku

1. Ne pretrpavajte kofer

Pakirajte se tako da ponesete što manje stvari jer što je prijevozno sredstvo kojim putujemo lakše, ono troši manje energije. A kad troši manje energije, onda ispušta manje emisija ugljična dioksida.

2. Putujte izvan sezone i u grupama

Najposjećeniji gradovi nisu uvijek održivi, pa ako putujete u popularniji i prometniji grad, razmislite o putovanju izvan sezone. U tom slučaju, ne samo da ćete imati koristi od jeftinijih letova i smještaja, već svojim doprinosom također možete potaknuti tamošnji gospodarski rast i očuvati radna mjesta. Nažalost, činjenica da su turističke industrije mnogih država i gradova sezonskog karaktera, predstavlja svjetski izazov za sigurnost radnih mjesta.

3. Manje mjesta na duže vrijeme

Umjesto da pokušate obići što više mjesta u svega nekoliko dana, savjetujemo vam da ostanete duže na jednoj lokaciji. Naime, osim što ćete opuštenijim tempom razgledavanja smanjiti svoj ugljični otisak, dobit ćete i priliku da se povežete s kulturom, steknete bolje razumijevanje za domaće ljude, isprobate više lokalne hrane i, u konačnici, obogatite svoje iskustvo kako to možda ne bi uspjeli na kratkom putovanju.

živi-zeleno-putovanja-održiva

4. Odaberite održive destinacije

Potražite gradove koji promoviraju zelenije, čišće prakse i rade na poboljšanju kvalitete života svojih stanovnika. Kako biste ih pronašli, obratite pažnju na službene certifikate i nagrade dodijeljene zemljama. Primjerice, Finska, Švedska i Danska, prema Izvješću o održivom razvoju, tri su vodeće zemlje po pitanju održivosti.

5. Isključujte uređaje

Kad niste u smještaju, obavezno isključite klima-uređaj, svijetla, punjače i kućanske aparate.

6. Upotrijebite ručnike u smještaju više puta

Kada boravite u hotelu, uobičajena je praksa objesiti ručnike kako biste pokazali da ih želite nastaviti ponovno koristiti, a ako ih bacite na pod, smatraju se prljavima i osoblje hotela zamijenit će ih novima. Preporuka je da ne ostavljate svaki dan ručnike na podu jer perilice rublja troše mnogo energije i vode. Ovu naviku potiču i mnogi hoteli. Tako nije neobično da se u zamjenu za nepromijenjeni ručnik dobije besplatno piće ili obrok.

7. Izbjegavajte plastiku za jednokratnu upotrebu što je više moguće

Unaprijed kupite eco-friendly artikle za putovanja, kao što su predmeti za višekratnu upotrebu (staklene ili metalne boce za vodu i posude za hranu, platnene vrećice), odjeća i obuća od održivog materijala (poput veganske kože i prirodnih vlakana), ekološki prihvatljive toaletne potrepštine (menstrualna čašica, višekratne blazinice za skidanje šminke, rupčići) i tako dalje. Uz to, suzdržite se od korištenja besplatnih slušalica koje mnoge zrakoplovne tvrtke još uvijek nude. To su obično jeftine i nekvalitetne slušalice koje se koriste samo jednom, a nakon toga se bacaju i nepotrebno zagađuju okoliš.

8. Oprezno s kremom za sunčanje

Za sunčane destinacije spakirajte kremu za sunčanje koja ne sadrži štetne sastojke poput oksibenzona, oktinoksata, nano titan dioksida i nano cinkovog oksida. Istraživanja su pokazala da kemikalije u uobičajenoj komercijalnoj kremi za sunčanje mogu izbijeliti i oštetiti DNK koralja.

Male navike za velike promjene

9. Odvajate otpad kad god možete

Kada ste na putu pravilno odvajate svoje smeće i prema uputama domaćina. Ako je moguće, smeće koje napravite izvan smještaja spremajte i odvojite kad za to dobijete priliku.

10. Smanjite otpad od hrane

Iako ste na putovanju i vjerojatno želite probati sve od lokalne kuhinje, pokušajte minimizirati stvaranje otpada od hrane. Tako ako na primjer ne možete sve pojesti u restoranu, zamolite konobare da vam spakiraju ostatak.

11. Nastojte koristiti javni prijevoz ili hodati

Težite tome da se vozite ekološki prihvatljivim prijevozom poput autobusa i vlakova. Naime, vlakovi emitiraju znatno manje ugljika od automobila ili zrakoplova. Autobusi omogućuju pristupačna i isplativa putovanja, a mnogi koriste hibridna ili električna vozila. Javni prijevoz pak smanjuje gužve, promiče čišći zrak i potiče druženje sa suputnicima. A ako imate uvjete za to, za kretanje gradom odaberite opciju hodanja ili vožnje biciklom i romobilom.

12. Podržite lokalne i obiteljske poslove

Kada posjećujete neku destinaciju, kupujte lokalno i birajte ručno izrađene predmete jer ćete time doprinijeti jačanju malih tvrtki i obrtnika. Kupnja produkata tradicionalnih zanata ujedno čuva baštinu te zajednice i pomaže je održati živom kroz više generacija. Također, potrudite se ograničiti kupnju na stvari koje vam stvarno trebaju te tražite one stvari koje će vam trajati.

13. Poštujte životinje i okoliš koji posjećujete

Kad posjećujete neku destinaciju, pobrinite se da je ostavite onakvom kakva je bila kad ste došli – a idealno bi bilo kad biste je uspjeli čak ostaviti u boljem stanju. Tako se, primjerice, uvijek krećite označenim stazama kako biste zaštitili osjetljive ekosustave, ne dirajte i ne uznemiravajte divlje životinje i ne ostavljajte smeće iza sebe. Uz to, razmislite o tome da na putovanju podržite projekte očuvanja i zaštite prirode donacijom ili volontiranjem. Uz pomoć volontiranja u sklopu neke nevladine organizacije možete si čak priskrbiti i besplatan smještaj, obroke ili džeparac. Ako ste mladi, istražite mogućnosti za volontiranje koje financira EU ovdje.

14. Podržite održivi smještaj

Ako želite putovati održivo, razmislite o tome da rezervirate ekološki osviješteni smještaj. Na primjer, u Dalmaciji privatni turistički smještajni objekti, koji su odlučili ozeleniti svoje poslovanje i gostima pružati jedinstven boravak u harmoniji s prirodom i lokalnom zajednicom, ponosno ističu ekološki certifikat Dalmatia Green. Taj je certifikat prepoznalo i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske te Splitsko-Dalmatinska županija.

dalmatia-green-certifikat

U 2019. godini Sunce je kao nositelj certifikata sklopilo sporazum o suradnji na razvoju održivog turizma sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Na temelju sporazuma Dalmatia Green certifikat uključen je kao jedna od mjera u Program podizanja kvalitete turističke ponude na području Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu.

Bilo da ste iskusan putnik ili planirate svoju prvu avanturu, ovi savjeti pomoći će vam da istražite svijet na ekološki prihvatljiv i odgovoran način. Jer ako možemo istovremeno zaštititi okoliš i zadovoljiti svoju želju za istraživanjem, možda će i putovanja jednog dana postati manje štetna za našu planetu.

Tagovi: