Završen Edukacijski program za odgojiteljice u području održivog razvoja, očuvanja okoliša i razvrstavanja otpada za DV Blato

U petak, 12. lipnja 2020., održana je zadnja radionica u sklopu Edukacijskog programa za odgojiteljice u području održivog razvoja, očuvanja okoliša i razvrstavanja otpada za DV Blato na Korčuli. Edukacijski se program sastojao od tri modula.

Prva i uvodna radionica, „Održivo gospodarenje otpadom“, održana je 6. kolovoza 2019. godine s ciljem pobližeg upoznavanje sudionika, upoznavanja odgojiteljica s radom Udruge Sunce i načinima na koji ona djeluje te informiranja o načinima gospodarenja otpadom. Voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje Udruge Sunce Split, Margita Radman, održala je predavanje za odgojiteljice te im je predstavila Udrugu Sunce i edukacijske aktivnosti s posebnim naglaskom na igre ekološke tematike koje je Sunce osmislilo i koristi u svom radu s djecom.

U suradnji s dr.sc. Milom Bulić s Filozofskog  fakulteta Sveučilišta u Splitu 21. veljače 2020. održana je i druga radionica naziva „Mogućnosti realizacije jasličkih aktivnosti s temama zaštite prirode, okoliša i održivog razvoja“. Radionicu su vodile dr. sc. Mila Bulić, profesorica na Odsjeku za učiteljski studij, i suradnica edukatorica Udruge Sunce Maja Golem. Cilj radionice bio je upoznavanja odgojiteljica s načinima uvođenja ekotematika u rad s djecom s obzirom na razvojne potrebe i sposobnosti djece jasličke dobi. Teme koje su se obrađivale na radionici bile su „Podizanje svijesti djece predškolske dobi o suvremenim ekološkim problemima“ te „Pregled ekoaktivnosti za jaslički uzrast“.

Zadnja radionica naziva „Sprječavanje nastanka otpada i ponovna upotreba predmeta“ obrađivala je nekoliko tema: „Smanji, ponovno upotrijebi, recikliraj!“, „Kompostište – kako funkcionira?“ i „Izrada igračaka i materijala po principu ponovno upotrijebi/recikliraj“. Namjera ove radionice bila je upoznavanje odgojiteljica s načinima praktične primjene principa gospodarenja otpadom u svakodnevnom radu u vrtiću, s ciljem pozitivnog djelovanja na okoliš. Radionicu su održale edukatorice Udruge Sunce Split, Margita Radman i Maja Golem.

Ukupno 14 odgojiteljica sudjelovalo je u Edukacijskom programu, a osim prisustvovanja na predavanjima, odgojiteljice su se participativnom metodama okušale u raznim praktičnim ekoaktivnostima.

Tagovi: