Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vrt OŠ Skalice dočekao je prve posjetitelje!

Učenici Osnovne škole Skalice, prije odlaska na božićne praznike, imali su priliku uživati u otvorenju Školskog botaničkog vrta mediteranskog bilja, koji su u proteklih 12 mjeseci uređivali zajedno s Udrugom Sunce i Udrugom Permakultura Dalmacija.

Otvorenje školskog vrta okupilo je lokalno stanovništvo, ali i mame, tate, bake i djedove koji su došli posjetiti vrt i saznati više o nastavi na otvorenom, prostoru za održavanje sajmova, praktičnom radu i ubiranju plodova iz vrta, kao i razgledati te kupiti proizvode Učeničke zadruge Oblica Skalice poput maslinovog ulja i raznih rukotvorina od vune. Također, svi posjetitelji uživali su u glazbenom programu otvaranja na kojem su najmlađi pjevali u zboru, svirali rog, violinu i klavijature.

Svi zainteresirani mogli su posvojiti i ponijeti kući za zimske praznike sadnice ružmarina ili lavande, koje su za školski vrt donirali Parkovi i nasadi d.o.o.. Nakon povratka u školske klupe iduće godine, posvojene sadnice zasadit će se u vrt.

Priča o školskom botaničkom vrtu započela je prije 12 mjeseci kada su za sudjelovanje u ovom projektu odabrani tadašnji šestaši, a kojima su se kao potpora na projektu pridružile Ana Kaštelan, nastavnica likovne kulture i Magda Armanda, nastavnica biologije.

Na temelju nacrta dizajna površine vrta, koji su osmislili učenici pod vodstvom nastavnica i Udruge Permakultura Dalmacija, vrt poprima današnji oblik, raspored i sadržaj. Učenicima su pružene i edukativne radionice o permakulturnom dizajnu i klimatskim promjenama kako bi ih se upoznalo s ciljem uređenja vrta i permakulturnim načelom na kojem će on počivati.

Osim toga, učenici su kroz 5 akcija uređenja vrta koje su uključivale postavljanje ograde, sadnju mediteranskog bilja, izgradnju staze i izradu suhozida, pod vodstvom Udruge Permakultura Dalmacija i Udruge Sunce mogli naučiti više o sadnji i održavanju posađenih sadnica te metodi gradnje i popravka suhozida.

Povratkom u školske klupe, učenike očekuje radionica o biootpadu i kompostiranju uz izradu vanjskog kompostišta u vrtu, nadogradnja pristupne staze i postavljanje klupa za sjedenje i druženje.

Nadamo se da će sličnim stopama krenuti i druge škole i ustanove koje imaju želje i mogućnosti stvoriti vlastiti vrt s prostorom koji se može koristiti za održavanje nastave na otvorenom, druženja u prirodi i održavanje javnih događanja otvorenih za građane, baš kao i Osnovna škola Skalice.

Projekt solidarnosti Školski botanički vrt mediteranskog bilja financira Agencija za mobilnost i programe EU u okviru EU programa Europske snage solidarnosti.