Višani i Komižani postali EkoPartneri!

Zeleni turizam, održivi turizam, ekološko certificiranje – samo su neki od pozitivnih trendova u Hrvatskoj[1]. Gosti sve više traže turističku ponudu smještaja i aktivnosti koje brinu o očuvanju okoliša. Stoga je Udruga Sunce osmislila program ekološkog certificiranja u malim turističkim objektima EkoPartner.

Našim partnerima iznajmljivačima s  dva jadranska bisera –  Lastova i Dugog otoka prošlog tjedna pridružio se i otok Vis.  Na prezentacijama u Komiži te gradu Visu saznalo se o važnosti „ozelenjivanja“ smještaja,  principima održivog turizma, načinima uštede vode, električne energije te o odvojenom prikupljanju otpada i kompostiranju.

S ponosom možemo istaknuti 7 novih EkoPartner iznaljmljivača koji su odlučili primjeniti mjere održivog turizma u svoje objekte i krenuli ka održivom poslovanju. Svakog od 7 iznajmljivača posjetili su voditelj projekta Jakša Božanić te EVS volonterka Nastja Logar  gdje su zajednički prošli kroz kriterije i metode mjera uštede energije, vode i odvajanja otpada. Tako će već od početka iduće sezone novi EkoPartneri istaknuti zasluženi certifikat i reklamirati se kao ekološki odgovorni smještaj.

Pozivamo sve iznajmljivače u Splitu da se pridruže idućoj prezentaciji EkoPartner programa u Splitu, 30.11. u 18:30 h, u Galeriji umjetnina!


Aktivnosti povezanog s promocijom odgovoronog gospodarenja otpadom u turističkim objektima Eko-partner financirane su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz projekt “Zajedno i aktivno – odgovorno stvaranje i postupanje s otpadom“.

[1] Strategija razvoja turizma Hrvatske također  stavlja zeleni turizam među 10 razvojnih prioriteta. Kako bi se doprinijelo smanjenju pritisaka turizma na okoliš dio aktivnosti  akcijskog plana zelenog turizma RH usmjeren je na „ozelenjivanje“ postojećih turističkih aktivnosti.

Tagovi: