Sunce proslavilo 15 godina uspješnog rada

Sunce proslavilo 15 godina uspješnog rada
U ugodnom društvu naših članova, volontera, suradnika i prijatelja, 12.12.2012. proslavili smo 15 godina postojanja i uspješnog rada Sunca.
U 15 godina Sunce je prošlo put od sasvim volonterskog udruženja do organizacije sa 8 zaposlenih, nacionalnim i međunarodnim iskustvom u projektima zaštite okoliša i prirode, mrežom članova, volontera i suradnika, te sa izgrađenim ugledom u sektoru.
Obično se kaže u takvim prilikama da je bilo u razvoju organizacije i uspona i padova, i teških i lijepih trenutaka, tragičnih i komičnih (i tragikomičnih). Je li to zbog onog što loše stvari brzo ishlape iz sjećanja ili našeg neizlječivog optimizma, ne bi znali, ali nama se čini da smo imali samo lijepe i komične uspone.
Kaže se da evolucija stručnjaka u zaštiti prirode ide optimist – pesimist – alkoholičar. Sudeći po tome još smo u prvoj skupini, entuzijazam nam je još uvijek visok pa namjeravamo i dalje ustrajati u unapređenju standarda zaštite okoliša i prirode uz onu nužnu i  neizostavnu dozu esencijalnog mazohizma koja je za isto potrebna.
Kako se bližimo onoj statističkoj dužini članka nakon koje više nitko ne čita predstavljamo vam izbor najvećih i najljepših uspjeha Sunca, te vas pozivamo da slike sa proslave pogledate u galeriji članka.
Najveća ostvarenja Udruge Sunce:
• Direktno doprinijeli proglašenju Parka prirode Lastovsko otočje za što smo dobili i nagradu Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF)
• Utjecali na razvoj standardizacije i kvalitete planova upravljanja zaštićenim područjima te koordinirali izradu prvih planova upravljanja za Nacionalni park Brijuni i parkove prirode Telašćica i Lastovsko otočje
• Sudjelovali u izradi sustava kartiranja i praćenja stanja morskih vrsta i staništa Jadrana
• Značajno doprinijeli demokratizaciji i razvoju međusektorske suradnje u upravljanju prirodnim resursima
• Razvili prvi sustav prikupljanja otpadnog papira u poslovnim i privatnim prostorima u Splitu koji se potom proširio po Hrvatskoj (putem kartonskih kutija)
• Riješili preko 2000 okolišnih problema koje su nam prijavili građani putem Zelenog telefona
• Uključili preko 7000 djece u naše edukativne aktivnosti
• Proveli više od 100 projekata u zaštiti prirode i okoliša, a čega je više od pola financirano iz međunarodnih izvora

 

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET