Sunce i u 2023. godini provodi edukacijske usluge

Sunce provodi edukacijske usluge za djecu predškolske dobi kao i osnovnih i srednjih škola. Glavna nit vodilja edukacijskih aktivnosti za djecu je upoznavanje s okolišno-odgovornim načelima za svakodnevni život. Osim toga, kroz edukacije Zelenog ureda/Zelene ustanove upoznajemo sudionike s načinima okolišno-odgovornog funkcioniranja ustanove na području potrošnje energije i vode, gospodarenja otpadom, zelenog transporta i nabave.

Povećanje energetske učinkovitosti i poboljšanje navika zaposlenika: Usluga za zaposlenike DV Vrtuljak, Split

Početkom godine Sunce je provelo uslugu edukacije na temu povećanja energetske učinkovitosti i poboljšanja okolišno-odgovornih navika za odgojiteljice Dječjeg vrtića Vrtuljak.

Ova usluga je uključivalajednu radionica Povećanje energetske učinkovitosti i poboljšanje navika zaposlenika za do 40 sudionika (zaposlenika i zaposlenica Dječjeg vrtića Vrtuljak).

Na radionici prezentirana su tematska područja: Energija, Voda, Otpad, Nabava i Transport. Sudionici su prošli “zeleni test” kako bi bolje razumjeli trenutačno stanje institucije i dobili mogućnosti za promjenu. Kroz aktivno sudjelovanje, izrađen je plan akcija koji će primijeniti specifična okolišno-odgovorna načela za DV Vrtuljak u budućem poslovanju. Ova radionica vođena je stručnjakinjom Sunca Majom Golem, koja je pružila izvanredan uvid i podršku u ovom važnom području.

Izrada školskog kompostišta: Usluga za učenike OŠ Josip Pupačić iz Omiša

Kroz travanj, na inicijativu škole, održali smo radionicu o Kompostiranju za učenike Osnovne škole „Josip Pupačić“ u Omišu.

Nakon kratkog predavanja o važnosti odvajanja otpada, učenici su se s edukatoricom Sunca uputili u školsko dvorište kako bi izradili svoje vlastito kompostište. Korištenjem prikupljenog biootpada, suhog lišća i zemlje, te stvaranjem slojeva na dnu kompostišta, osigurali su da njihov kompost bude učinkovit i kvalitetan. Da stvar bude još bolja, u dvorištu su pronašli i staru paletu i veće grane koje su iskoristili kao pokrov i za drenažu.

Uz pomoć učenika Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, ova radionica bila je uspješna i poučna za sve uključene.

Iznenadna akcija čišćenja u Elektrotehničkoj školi otkrila koji se otpad krije u školskim dvorištima!

U travnju smo pozvani u Elektrotehničku školu kako bi pomogli u izradi kompostišta. Međutim, prije nego što smo krenuli u akciju, primijetili smo velike količine otpada u dvorištu škole.
Ova situacija potaknula je učenike na odluku da prije izrade kompostišta organiziraju eko-akciju  prikupljanje i monitoring otpada. Osim učenika u akciji su nam se pridružile i volonterke Sunca, Yullia i Aleks.

U vrlo kratkom vremenu prikupili smo čak 4,5 kg otpada. Najviše bilo opušaka (čak 186 komada), omota i posuda za hranu (68 komada), čepova (29 komada), kemijskih olovaka (21 komad) te upaljača i plastičnih omota od cigareta (15 komada)!
Od ostalih vrsta otpada koju smo zatekli u školskom dvorištu, pronašli smo i plastične vrećice, boce za piće, štapiće od lizalica i tetrapak.

Kako bi spriječili nagomilavanje otpada u okolišu u budućnosti, predloženo je da se u dvorište škole postave kante za odvojeno prikupljanje papira i plastike, kao i posebna kanta za prikupljanje opušaka.

Kompostiranje: Usluga za djecu DV Biser Lastova

U travnju smo proveli smo fantastičan dan na otoku Lastovu s djecom iz Dječjeg vrtića “Biser Lastova”. Prvo smo ih učili o ekosustavima mora i šume te različitim životinjicama koje u njima obitavaju. Nakon toga, uslijedila je aktivnost “Mini komposteri”, u kojoj smo izrađivali vlastite kompostere u staklenci.

Izradom kompostera djeca su učila o recikliranju i odvajanju biootpada. Svako dijete dobilo je svoj istraživački dnevnik u kojem će pratiti promjene u volumenu, toplini, mirisu i vlažnosti svog kompostera sljedeća četiri tjedna.

Veseli nas vidjeti kako djeca uživaju u učenju o očuvanju okoliša na ovako praktičan i interaktivan način.

Što se sve nalazi u moru i zašto je more kiselo znaju učenici OŠ Kamen-Šine

U sklopu projekta Slobodne Dalmacije u svibnju učenici Osnovne škole Kamen-Šine sudjelovali su na terenskoj radionici Sunca.

Radionica je bila prepuna aktivnosti – od predstavljanja ronilačke opreme i ronjenja, do radionice “Tvornica kisika” u kojoj su učili o algama u moru i promatrali ih pomoću povećala.

Učenici su također sudjelovali u radionici “Je li more kiselo?”, na kojoj su uz pomoć indikatora ispitivali pH-vrijednost različitih tekućina, uključujući more. Istraživali su zašto se more zakiseljava i kako to utječe na morski ekosustav.

Kao završni dio radionice, organizirali smo mini-akciju čišćenja morskog otpada. Učenici su kao pravi istraživači odradili terenski rad – ispunili su protokol za praćenje morskog otpada na plažama, pravilno postavili transekt za prikupljanje otpada te sakupili, izbrojali, popisali i izvagali svaki pronađeni komad. Nakon toga zajednički su analizirali i izvukli zaključke provedenog monitoringa.

Ova radionica bila je sjajna prilika da nauče o morskom ekosustavu i sudjeluju u očuvanju naše prekrasne obale.

Jeste li znali da Sunce nudi uslugu edukativnih aktivnosti na javnim događanjima?

U lipnju na sportsko-ekološkoj manifestaciji „Za bolji svit – Hajduk Split“ u Splitu djeca su imala priliku zabaviti i učiti putem raznih edukativnih i interaktivnih igrara. Dok su jedni razvrstavali otpad, drugi su radili mural od plastičnih čepova i učili koliko dugo treba predmetima da se razgrade u prirodi.

Inovativne igre i kreativne aktivnosti ohrabruju djecu da istražuju, postavljaju pitanja i razvijaju svijest o važnosti očuvanja okoliša. Na taj način, Sunce pomaže oblikovati nove generacije ekološki osviještenih pojedinaca koji će preuzeti aktivnu ulogu u stvaranju održive budućnosti.

Odgovorno stvaranje i postupanje s otpadom: Online radionica za odgojiteljice

Početkom lipnja održali smo dva online predavanja za odgojiteljice Dječjeg vrtića Drniš i Dječjeg vrtića Knin.

Tijekom ovih interaktivnih radionica, detaljno smo razradili teme odgovornog gospodarenja otpadom, kompostiranja, provedbe okolišno-odgovornih načela i okolišne odgovornosti u zajednici. Kroz predavanja, odgojiteljice su dobile uvid u konkretne igre i vježbe koje se mogu primjenjivati u radu s djecom.

S veseljem smo podijelili naše znanje i iskustvo kako bismo potaknuli odgojiteljice na još aktivniji pristup podučavanju o važnosti brige za okoliš, stvarajući tako buduće generacije svjesnih i odgovornih građana.

Usluga Edukacija djece: DV Marjan, objekt Koralj, skupina Goldfish  

U svibnju smo se družili s djecom i odgojiteljicama Dječjeg vrtića Marjan, skupina Goldfish.  Kroz aktivnost  “Mini komposteri” djeca su izrađivala vlastite kompostere u staklenci.

Izradom kompostera djeca su učila o recikliranju i odvajanju biootpada, a svako dijete dobilo je svoj istraživački dnevnik u kojem će pratiti promjene u volumenu, toplini, mirisu i vlažnosti svog kompostera sljedeća četiri tjedna.

Usluga Edukacija djece: DV Ribola 

U svibnju smo se družili s djecom i odgojiteljicama Dječjeg vrtića Ribola iz Trogira. Kroz aktivnosti Što je moj prijatelj pojeo?  i Zakiseljavanje mora djeca su se upoznala s temama plastike u moru i očuvanja mora.

Greeny festival Makarska

Početkom lipnja sudjelovali smo na Greeny festivalu u prekrasnoj Makarskoj i igrom učili zašto je važno brinuti o okolišu i koliko je to bitno za našu planetu.

Djeca su imala priliku razvrstavati otpad i učiti kako naša svakodnevna djela mogu imati pozitivan utjecaj na okoliš. Također smo se zajednički upustili u zanimljive pokuse kako bismo istražili zašto je more postalo kiselo i shvatili koliko je važno zaštititi naše oceane i morski svijet.

A najuzbudljivije od svega, oslikavali smo predivne platnene vrećice koje će nam pomoći u smanjenju korištenja plastičnih vrećica i čuvanju našeg prirodnog okruženja.

Tagovi: