Sudjelujte na „Marine Litter-Free Tides of Change“ konferenciji o otpadu iz mora i budite dio rješenja

boca-more-oneciscenje-plastika

Kako bismo proširili znanje o onečišćenju mora i doprinijeli povećanju javne svijesti o ovom izazovu, pozivamo vas na trodnevnu interdisciplinarnu konferenciju o otpadu iz mora i edukaciji o sprječavanju nastanka otpada iz mora koja će se održati u Splitu od 4. do 6.  studenog 2024. Sudjelovanje na konferenciji omogućit će vam da se uključite u dinamične rasprave, stečete nova znanja i surađujete sa stručnjacima i entuzijastima u području zaštite okoliša.

Konferenciju Marine Litter-Free Tides of Change organizira udruga Sunce u sklopu projekata Marine Litter-Free Adriatic Sea i  Plastic-Free Croatian Island.

Ciljevi konferencije

  • osvještavanje institucija i organizacija o otpadu iz mora i njegovoj prevenciji uz provođenje mjera za oblikovanje i unaprijeđenje zakonodavnog okvira u održivom gospodarenju otpadom;
  • edukacija, jačanje vještina i poticanje aktivnog sudjelovanja mladih, lokalnih i drugih dionika u borbi protiv morskog otpada te rješavanje utjecaja plastičnog zagađenja na morski okoliš i zagovaranje smanjenja upotrebe plastike;
  • umrežavanje javnih i privatnih obrazovnih institucija i organizacija na obalnom jadranskom području za aktivno sudjelovanje u zagovaranju održivog gospodarenja otpadom.

– Od presudne je važnosti podignuti razinu svijesti o problematici otpada iz mora i njegovu utjecaju na morski okoliš. Edukacija i poticanje mladih na aktivno sudjelovanje može biti dio rješenja ovog prekograničnog izazova. – rekla je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica ML-FREE projekta. Upravo se time bavi projekt ML-FREE čiji će rezultati i primjeri dobre prakse biti predstavljeni na konferenciji.

Kružno gospodarstvo, edukacija i aktivno sudjelovanje – alati za borbu protiv otpada iz mora

Otpad iz mora jedna je od najbrže rastućih prijetnji morskim i obalnim ekosustavima u svijetu, s velikim ekološkim, kulturnim, zdravstvenim i ekonomskim posljedicama. Ovaj izazov sve je vidljiviji i značajniji i u Hrvatskoj, a nedostatak podataka iz sustavnih istraživanja ukazuje na potrebu za aktivnim djelovanjem.

Na konferenciji će biti predstavljen koncept kružnog gospodarstva kao strategija za smanjenje zagađenja otpadom. Okupljeni stručnjaci i dionici razmjenjivat će ideje i primjere dobre prakse vezane za gospodarenje otpadom i smanjenje onečišćenja okoliša. Poticat će se rasprava o individualnom i kolektivnom djelovanju u kontekstu potrošačkih navika i upravljanja otpadom lokalno, nacionalno i međunarodno.

Također, konferencija će se baviti i temom edukacije o okolišu i održivom razvoju u sklopu koje će se raspravljati o uključivanju okolišnih tema u sustave formalnog obrazovanja u cilju poticanja pozitivnih promjena u društvu.

Aktivno sudjelovanje u području zaštite prirode i okoliše, osobito angažman mladih, iznimno je važno za održivi razvoj i očuvanje bioraznolikosti. Cilj ove tematske jedinice je potaknuti aktivno sudjelovanje građana u očuvanju i obnovi prirode te umrežavanje obrazovnih institucija s organizacijama civilnog društva.

Prijave na konferenciju otvorene do 1. rujna

Pridružite nam se na ovoj interdisciplinarnoj konferenciji i saznajte više o izazovima otpada iz mora s kojima se suočava Jadran. Naučite kako spriječiti nastanak otpada iz mora i kako druge potaknuti na pozitivne promjene. Također, iskoristite priliku za umrežavanje s drugim dionicima i institucijama te razmjenu ideja.

Prijave su otvorene do 1. rujna. Registrirajte se putem poveznice i osigurajte svoje mjesto!

Projekt ML-FREE: Marine Litter-Free Adriatic Sea provodi udruga Sunce kao nositelj projekta u suradnji s partnerima Ekonomskom i upravnom školom Split te umjetničkom srednjom školom Marko Polo iz Venecije. Projekt sufinancira Europska unija iz Interreg programa te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Plastic-Free Croatian Island provodi udruga Sunce pod pokroviteljstvom Dalmatian Islands Environment Foundation (DIEF) – Zaklade za okoliš dalmatinskih otoka, zahvaljujući sredstvima dobivenim od Conservation Collective putem partnerstva s Depeche Modeom & Hublotom.

hublot-conservation-collective-depeche-mode-dalmatian-islands-environment-foundation

Tagovi: