Splitska biciklijada 2015

Iza nas je 4. po redu Splitska biciklijada. Ovogodišnja biciklijada zajedničkim snagama organizirana je u suradnji sa BK Marjan, Županijskim biciklističkim savezom i Županijom Splitsko dalmatinskom kako bi grad Split dobio kvalitetnu biciklističku manifestaciju.
Vrijeme nas nije pomazilo, pa je umjesto najavljivanog datuma, biciklijada trebala biti prebačena za tjedan dana, u subotu 26. 09. 2015. sa startom u 15:00 sati. Odgoda nam nikako nije išla na ruku, jer smo za organizirati start bili prisiljeni birati između subotnje Mrdujske regate i nedjeljnog nogometnog derbija između RNK Splita i Hajduka. Zbog sigurnosti biciklista, vremenske prognoze, a i navijačkih sklonosti nekih od zaposlenika Sunca odabrali smo za vrijeme održavanja ipak subotu.
Vrijeme je bilo kakvo smo samo poželjeti mogli. Sunčano, a opet ne prevruće, idealno za pedaliranje. Oko 150 sudionika na vrijeme se skupilo na Žnjanu. Među prvima su se pojavili i splitski policajci na biciklima koji su se pokazali kao pravi hit i oduševljenje među građanima. Njihova susretljivost i prezentacija su bili za svaku pohvalu! Svi prisutni su se popisali, dobili besplatne majice i brojeve za besplatnu tombolu, dok su naši dragi mladi volonteri iz Prirodoslovno tehničke škole provodili ankete među biciklistima. Te ankete će im uskoro koristiti za izradu maturalnog rada. Gužva je postajala sve veća i brzo je došlo vrijeme za polazak.
Vožnja uz more je protekla mirno, možda i malo brže od predviđene pa smo malo uranili na alternativni start na dno prokurativa koji je organizirao BK Marjan za sve kojima je početna ruta od nepunih 14 kilometara bila prezahtjevna. Pristojno smo pričekali 15:30 i svi skupa krenuli preko Zapadne obale, okolo splitskog dragulja Marjana do poljudske školjke.
Na cilju bend se već zagrijavao, pa su bicikliste dočekali topli ritmovi. Uz bend biciklisti su se mogli okrijepiti sa besplatnim krafnama, policija je promovirala sigurnu vožnju bicikala, Kineziološki fakultet je na svome štandu svim zainteresiranima mjerio odnos mišića i masnoća u tijelu. Oni koji nisu bili zadovoljni rezultatima imaju cijelu godinu raditi na sebi, a dogodine usporediti rezultate, pa neka se vidi tko je bio vrijedan.
Na red je brzo došla i tombola. Nama je drago da su djeca dobila dosta nagrada. Bilo je tu biciklističkih gadgeta, frizura, večera, kino karata, kajakarenja, masaža i Zip line iznad Omiša kao glavna nagrada.
Uz još jedan glazbeni blok došli smo i do biciklističke alke za kraj. Tu smo osigurali još poneku nagradu za one spretnije. Nakon par rundi pripetavanja, Marko je zasluženo ponio ovogodišnju titulu najboljeg alkara ovogodišnje biciklijade.
Mi u udruzi Sunce se stvarno nadamo da ste svi bili zadovoljni, svjesni smo da je propusta bilo, no potrudit ćemo se da biciklijada iz godine u godinu bude sve bolja, da se biciklistička infrastruktura nastavi razvijati i da status i sigurnost biciklista uvijek budu na prvom mjestu. Nadamo se da su svi posjetitelji uživali. Mi jesmo! Vidimo se dogodine!