Savjeti za ugodno i održivo ljeto

dalmatia-green-eco-friendly-acommodation-adriatic

Suočavamo se s najvrućim ljetom u posljednjih deset godina. Visoke temperature i toplinski valovi koji su nas pogodili pokazali su da globalno zatopljenje nije mit nego naša stvarnost.

Iskoristite ovo ljetno vrijeme i krenite s postepenim uvođenjem ekološki prihvatljivih životnih navika. Živjeti održivo ljeti ne mora biti teško. Poanta održivog načina života je u mijenjanju osobne svijesti, radu na sebi i stvaranju održive okoline koja će na kraju rezultirati boljim odnosom prema prirodi i okolišu. Mijenjajte stvari postepeno, iz dana u dan. Sigurni smo da će te u konačnici biti sretni i ispunjeni, a unutarnje zadovoljstvo što činite dobro za prirodu i okoliš bit će vaše gorivo za daljnji razvoj održivog načina života.

Krenite s uvođenjem održivih navikama u nekoliko jednostavnih koraka.

1. Smanjite potrošnju električne energije

Živjeti bez klime ljeti postalo je gotovo nemoguće. Imate li u kućanstvu stari klima uređaj i planirate ga zamijeniti novim, razmislite o kupnji energetski učinkovitog klima uređaja koji će još bolje rashladiti prostor i uštedjeti vaš novac. Kako biste održali ugodnu temperaturu u svojem domu, ne ostavljajte prozore širom otvorene prilikom najvećih vrućina. Vrući zrak potiče konstantno i nepotrebno korištenje klime kako bi se prostor održao hladnim. Prozore držite otvorenima tek toliko da uđe svježi zrak, ali ih obavezno prekrijte tamnim zastorima ili zatvorite grilje tijekom najjačega isijavanja topline.

Osim toga, želite li prostoriju duže održati hladom i smanjiti potrošnju svoje električne energije ljeti, kućanske poslove poput pranja odjeće, peglanja i kuhanja, obavljajte rano ujutro ili kasno na večer kada je temperatura zraka niža od prosječne dnevne temperature.

2. Pripremajte obroke s vlastitim povrćem i voćem

Imate li tu sreću da posjedujte vrt, bacite se na uzgoj vlastitog povrća i voća. Osim što pomaže u rješavanju stresa, vrtlarstvo je dobro za okoliš jer smanjuje razinu CO2 u zraku. Ako nemate vanjskog prostora za uzgoj, određene sorte voća i povrća poput krastavaca, rajčica, jagoda, mrkve i drugih možete zasaditi na prozorsku dasku. Vlastitim uzgojem uvijek ćete imati svježe namirnice na stolu, a uz to napravit ćete i veliki korak u uvođenju održivosti u vaš stil života.

3. Koristite višekratna umjesto jednokratnih rješenja

Kuhanje ili piknik na otvorenom ljeti se često prakticiraju. Međutim, isto može stvoriti velike količine otpada koji se lako može izbjeći korištenjem alternativnih višekratnih rješenja poput višekratnog pribora, višekratnih čaša i perivih krpa umjesto salveta. Nosite li hranu na plažu, spakirajte ju u metalne ili čelične posude umjesto plastičnih.  Želite li biti održivi, izbjegavajte koristiti plastičnu foliju za umatanje hrane. Umjesto nje koristite prirodne materijale poput voskomota kojeg možete možete sami napraviti. Korištenjem višekratnih alternativnih rješenja možete značajno smanjiti svoj ugljični otisak jer proizvodnja jednokratnih plastičnih predmeta troši mnogo prirodnih resursa poput drveća i fosilnih goriva, a većina plastičnih predmeta upotrijebi se samo jednom. Osim toga, većina proizvoda za jednokratnu upotrebu bez obzira na materijal od kojeg je napravljena može se reciklirati samo jednom ili se ne može uopće reciklirati. Što znači da koristeći jednokratne plastične proizvode potičete linearnu ekonomiju, umjesto održive kružne ekonomije.

4. Zaboravite automobil

Ostaviti ključeve od automobila kod kuće ljeti definitivno nije lako. Nećemo vam preporučiti da se odmah odreknete vožnje automobilom, ali savjetujemo da za kraće udaljenosti koristite javni prijevoz, bicikl, romobil ili jednostavno samo pješačite, naravno ako temperature to dopuštaju. Osim što ćete tako biti korisniji planetu, osjetiti ćete znatne promjene i na vlastitom zdravlju.

5. Odaberite eko friendly kreme za sunčanje

Zaštitite svoju kožu od štetnog utjecaja sunčevih zraka kremama za sunčanje koje ne sadrže štetne kemijske sastojke i ne štete okolišu. Prema procjenama UN-a, petina koraljnih grebena na svijetu je mrtva, a tome doprinose i kemijski sastojci određenih kozmetičkih preparata. Zato već danas zamijenite vašu kremu za sunčanje netoksičnom alternativom. Koje kreme za sunčanje ne štete okolišu možete pronaći ovdje.

6. Ljetujte u održivim objektima

Istraživanja pokazuju kako se sve više putnika odlučuje za održiva putovanja. Planirate li za svoj odmor iznajmiti smještaj odaberite objekt koji ima oznaku ekološke održivosti. Sunce kroz Dalmatia Green program promovira održivi turizam i potiče boravak u certificiranim održivim smještajnim objektima, promovira lokalnu i organsku hranu, unikatne suvenire, održive aktivnosti, odgovoran način putovanja i posjećivanje jedinstvenih ‘neotkrivenih’ lokacija u Dalmaciji. Želite li ljetovati održivo, odaberite smještaj u jednom od certificiranih Dalmatia Green objekata.

Sada spremni i informirani možete nastaviti uživati u vašim održivim ljetnim danima!

Tagovi: