Putovati održivo je lako, a mi znamo kako

Svjetski putnici sve više biraju održivi način putovanja!

Prema najnovijem izvješću Booking.com čak 71 posto globalnih putnika ističe da želi putovati održivo. Razvoj održivog turizma od velike je važnosti za lokalnu zajednicu jer predstavlja brigu za lokalno gospodarstvo kao i okoliš te podrazumijeva racionalno trošenje prirodnih resursa. Ekološki odgovoran turist prije će odabrati turističku ponudu koja direktno uključuje različite oblike rada s lokalnim stanovnicima te kupovinu autentičnih i organski uzgojenih proizvoda od lokalnih proizvođača, nego neautentičnu ponudu. Poanta održivog turizma je aktivno i odgovorno sudjelovati u životu lokalne zajednice te poštivati kulturna načela i znamenitosti destinacije. Osim autentičnog doživljaja lokalne zajednice, održivi turizam podrazumijeva aktivnosti koje se provode u skladu s prirodom poput bicikliranja, trčanja, penjanja ili planinarenja. Zaboravimo li na prirodu i očuvanje njezinih resursa i sve usmjerimo samo na ostvarenje profita, posljedice za turističku destinaciju mogu biti nepopravljive.

Putovati održivo nije važno samo svjetskim putnicima. Provedeno istraživanje pokazalo je da bi 75% hrvatskih putnika za odmor bi radije odabralo održivi smještaj – bez obzira na to traže li ga konkretno ili ne.

Hrvatski turizam uglavnom je usmjeren na priobalje. Ipak, za daljnji razvoj održivog turizma u Hrvatskoj potrebno je ravnomjerno rasporediti goste unutar svih regija i vrsta smještaja kako bi se izbalansirao život lokalne zajednice i turista. Ruralni predjeli Hrvatske također imaju jako puno sadržaja koje nude, a o tome svjedoči i sve popularniji ruralni eko turizam.

Želite li pobjeći od užurbane svakodnevice i putovati održivo u unutrašnjosti Dalmacije, za svoj smještaj odaberite jedan od certificiranih Dalmatia Green objekata koji su svoje poslovanje prilagodili ekološkim standardima kako bi gostima pružili jedinstveni boravak u harmoniji s prirodom i lokalnom zajednicom.

Villa Vinea, Prapatnica

Villa Vinea nalazi se na 400 m nadmorske visine, daleko od turističke gužve. Smještena je u središtu organskog vinograda s posebnim starim sortama grožđa. Dodatnu eko privlačnost ovo mjesto dobiva i time što je okruženo predivnom prirodom. Ovaj, ekološki uređen smještaj nalazi se u ruralnom ambijentu koji vam nudi miran odmor na selu.

Villa Češljar, okolica Imotskog

Pobjegnite u prirodu i uživajte u seoskom ambijentu ville Češljar u Donjem Prološcu. Domaćini ove ville već dugo vremena posluju održivo, tako da će vam uz osmjeh pružiti autentično iskustvo doživljaja Imotske krajine. Želite li jedan dan otići na more i seosko okruženje zamijeniti onim priobalnim, iz Ville Češljar to možete učiniti vrlo brzo jer je udaljena samo 35 km od prve plaže.

Villa “Home Sweet Home”, Vrsine

Home Sweet Home je tradicionalna dalmatinska kamena kuća, smještena u selu Donja Banda, samo 9 km od stare gradske jezgre Trogira. Njezin interijer uređen je s velikom pažnjom i kreativnošću. Svaki detalj nosi jedinstvenu priču ovog mjesta. Nema sumnje da ćete ovdje pronaći samo mir i spokoj u 100% očuvanoj prirodi.

Certificirajte svoj održivi smještajni objekt i postanite dio Dalamtia Green zajednice.

Dalmatia Green program potiče boravak u održivim smještajnim objektima, promovira lokalnu i organsku hranu, unikatne suvenire, održive aktivnosti, odgovoran način putovanja i posjećivanje jedinstvenih ‘neotkrivenih’ lokacija u Dalmaciji.

Tagovi: