Revolucija dijeljenja – kako dijeljenje može promijeniti naš svakodnevni život i svijet

sajam-razmjene

Postoji li uopće više osoba koja nije upoznata s problemom otpada? Miomirisi s Karepovca podsjećaju nas na njega i u trenucima kada nam se misli požele odmoriti od vječnog promišljanja o svim ekološkim problemima današnjeg čovjeka. Barem je to osjećaj svih nas „zelenih“. U osjećaju nemoći gotovo religijski gledamo trokute na ambalažama, sortiramo naš otpad u minimalno pet različitih kategorija, a često i više, i grizemo nokte kako ne bi upali pod konzumerističku maniju raznih rasprodaja i jeftinih trgovačkih lanaca.

Dijeljenje – univerzalna ljudska vrijednost

Ipak, zaboravljamo kako biti okolišno-odgovoran često i nije uvijek komplicirano. Uzmimo na primjer dijeljenje – skoro pa univerzalnu ljudsku vrijednost. Još od prapovijesnih vremena ljudi su dijelili resurse kako bi preživjeli. Ono je bilo ključno za skupljanje hrane, gradnju skloništa i zaštitu od opasnosti. U doba lovaca i sakupljača, zajednički lov i podjela plijena omogućavali su ravnomjernu distribuciju resursa, a s razvojem poljoprivrede, zajednice su razvile sustave dijeljenja zemljišta, usjeva i radne snage. Tako je dijeljenje dovelo do stvaranja prvih oblika organiziranog društva.

Ipak, dobra stara izreka sharing is caring nikada nije bila tako važna kao danas. Dijeljenje je ključni element održive ekonomske prakse i životnog stila koji može znatno doprinijeti smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. Ono smanjuje potrošnju resursa, stvaranje otpada, emisiju ugljikovog dioksida, proizvodnju… Povrh svega, dijeljenje potiče osjećaj zajedništva i solidarnosti među ljudima. Dijeljenjem resursa pojedinci izgrađuju međusobne veze i jačaju društvenu koheziju.

I što je najvažnije, dijeljenje je lako i već nam svima dobro poznato. Još kao dijetu napominjala nam se važnost dijeljenja, a mnogi od nas su dijelili (ili nasljeđivali) igračke pa i odjeću s braćom i sestrama ili djecom obiteljskih prijatelja. Ipak, razvojem komunikacijskih tehnologija, osim što dijelimo s obitelji i prijateljima, sada možemo dijeliti i šire.

Kako dijeliti s neznancima?

Sajam razmjene – prilika za dijeljenje kroz druženje

Postoje razne prilike za dijeljenje u našoj lokalnoj zajednici. Ponosno ćemo prvo spomenuti Sajam razmjene – mjesečnu aktivnost Sunca na kojoj se potiče dijeljenje među građanima. Sajam razmjene organizira se svakog prvog utorka u mjesecu u Klubu Zona na Šperunu u obliku organiziranog dijeljenja među velikim brojem ljudi. Pojedinci donose dobro očuvane predmete koji im više ne trebaju i mijenjaju iz za kupone na ulazu. S tim kuponima mogu besplatno preuzeti predmete drugih građana i na taj im način dati novu priliku „za život“. Tako predmeti kruže u zajednici i ostaju u upotrebi puno duže. Pojednostavljeno, Sajam razmjene dođe kao besplatni buvljak na kojem se može pronaći gotovo sve.

Sajam razmjene-klub-zona

Poklanjam Vam – nova prilika za jednostavno dijeljenje s neznancima iz udobnosti svog doma

Ali osim dijeljenja uživo, postoje razne prilike za dijeljenje na internetu kao što su grupe na društvenim mrežama ili pojedini oglasi na stranicama za kupoprodaju. Ipak, od nedavno postoji i nova mrežna stranica specijalizirana samo za dijeljenje – Poklanjam Vam. Korisnici ove mrežne stranice mogu postavljati oglase za predmete koje žele pokloniti ili pronaći besplatne predmete koje traže. Bez obzira na to je li riječ o odjeći, elektronici, knjigama ili igračkama, Poklanjam Vam omogućava dijeljenje svojih viškova s drugima bez ikakve novčane nadoknade. Slogan sharing is caring odražava duh ove platforme na kojoj se briga prema drugima izražava besplatnom razmjenom dobara. Ova je stranica postala hit među onima koji cijene nesebičnost i zajedništvo.

GiveNGet – Nova dimenzija razmjene i dijeljenja

Uz ove već dobro poznate prilike za dijeljenje, tu je i nova platforma koja donosi još jednu dimenziju razmjene i dijeljenja. GiveNGet je inovacija koja direktno povezuje ljude koji se podudaraju u ponudama, olakšavajući brzu i učinkovitu razmjenu. Bez obzira jeste li u potrazi za specifičnim resursima ili želite ponuditi nešto što vam više ne treba, GiveNGet vam omogućava da se brzo i lako povežete s drugima i pronađete ono što vam treba, dok istovremeno pomažete drugima da iskoriste resurse koje vi više ne trebate.

Dijeljenje je humano, a ne košta ništa

Ne morate trošiti novac kako biste dobili nešto što vam treba, već jednostavno možete razmijeniti svoje viškove za nešto što vam je potrebnije.

Okušajte se u dijeljenju ovaj mjesec – odvojite predmete koji vam ne trebaju i poklonite ih drugima ili, umjesto kupnje novog, potražite predmete koji vam trebaju na Sajmu razmjene, Poklanjam Vam ili GiveNGet. Dijeleći svoje resurse i ljubaznost s drugima, stvaramo društvo koje se temelji na solidarnosti i brizi prema bližnjem, istovremeno čuvajući prirodu i okoliš.

Tagovi: