Prijave za natjecanje povodom Dana planeta Zemlje 2015.

Prijave za natjecanje povodom Dana planeta Zemlje 2015.

Udruga Sunce u suradnji s komunalnim poduzećem Čistoća d.o.o. iz Splita organizira obilježavanja Dana planete Zemlje 2015. Tako se kao i prošlih godina, u osnovnim školama na području grada Splita i uže okolice, organizira natjecanje za najbolji razredni projekt vezan uz tematiku otpada i principe odgovornog postupanja s otpadom smanji, ponovno koristi i recikliraj.

Natjecanje se provodi pod nazivom „Prije i poslije – učenici za Dan planeta Zemlje 2015.“ Podijeljeno je u dvije kategorije za učenike od 1. do 4. razreda te učenike od 5. do 8. razreda, a s ciljem podizanja razine svijesti o problemu otpada u okolišu, te promocije principa odgovornog postupanja s otpadom.

U okviru natjecanja, u razdoblju do 01. travnja 2015. učenici pod vodstvom razrednika/nastavnika trebaju osmisliti razredni projekt kroz koji će se promovirati odgovorno postupanje s otpadom i principi smanji, ponovno koristi i recikliraj te se na taj način promijeniti okoliš na bolje.

Svaki razredni projekt potrebno je ovjekovječiti fotografijama kako to izgleda nakon odrađenog učeničkog projekta, a kako je izgledalo prije.

Nakon srijede, 01. travnja 2015.  u uključenim školama organizirat će se posjeti volontera edukatora Udruge Sunce kada će učenici imati priliku predstaviti projekt te predati materijale vezane uz projekt (fotografije, video snimku, prezentaciju i sl.).  s podacima o nazivu razrednog projekta, školi i razredu.

Predstavnici Udruge Sunce i Čistoće d.o.o. donijeti će odluku o pobjedničkim projektima.

Prilikom ocjenjivana projekata razmatrat će se sljedeći kriteriji:

  • doprinos promociji i provedbi principa smanji, ponovno koristi i recikliraj,
  • zanimljivost, inovativnost ideje projekta,
  • prezentacija projekta,
  • povezanost s Danom planeta Zemlje,
  • doprinos zaštiti okoliša općenito.

Svi razredni projekti predstavit će se na prigodnoj svečanosti u prostorijama Čistoće d.o.o. – Split, a o datumu održavanja svečanosti uključene škole biti će naknadno obaviještene.

Prvoplasirani razredi iz obje kategorije nagradit će se Zelenim izletom u prirodi u organizaciji Udruge Sunce prema vlastitom odabiru.

Drugoplasirani razredi bit će nagrađeni Zelenim izletom na području gdje se škola nalazi, dok će sve ostale škole i razredi biti nagrađeni za sudjelovanje prigodnim poklonom.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u natjecanju te na taj način želite dati svoj doprinos obilježavanju Dana planeta Zemlje 2015. ispunite prijavnicu  te je pošaljite na e:mail: info@sunce-st.org do ponedjeljka 09. ožujka 2015. godine.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET