Prati LIVE Beyond Plastic Hrvatska konferenciju

Udruga_Sunce_morski_otpad_

Po prvi put u Hrvatskoj organiziramo Interdisciplinarnu konferenciju o prioritetima u gospodarenju otpadom – smanji, ponovno koristi i recikliraj Beyond Plastic Hrvatska u Splitu 15. i 16. rujna 2022.

Konferencija će se održati uživo, a dvodnevnu razmjenu znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u Sredozemnom moru moći ćete pratiti i putem Facebook Live na profilu Sunca  (link).

U prostorijama SPINIT inkubatora, 15. i 16. rujna 2022. Beyond Plastic Hrvatska konferencija okupiti će 50 relevantnih hrvatskih i međunarodnih stručnjaka iz područja gospodarenja otpadom koji će izlagati stručne radove i predstaviti primjere dobre prakse. Cijeli program možete pronaći OVDJE.

Važnost konferencije prepoznao je i župan Blaženko Boban koji će, prvi dan, kratkim govorom službeno otvoriti konferenciju.

Morski otpad predstavlja jednu od svjetski najbrže rastućih prijetnji morskim ekosustavima s velikim okolišnim, kulturnim, zdravstvenim i gospodarskim utjecajima i posljedicama.

– Morski otpad goruća je tema ne samo europskih politika, već i europskih ekosustava. Zato već znamo da rješenje problema zagađenja mora otpadom ne trebamo tražiti u moru, već na kopnu – rekla je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekata Sunca i organizatorica konferencije.

Iz tog razloga, sesija Morski otpad prva je na konferenciji i, s pauzama, trajati će cijeli prvi dan konferencije 15.rujna, od 11:15 do 16:15.

Drugi dan, 16. rujna od 9:30 do 13:30 konferencija je podijeljena u 3 sesije: Javne politike i gospodarenje otpadom, Kružna ekonomija i tehnologije obrade otpada te Poslovni sektor i gospodarenje otpadom.

– Ovom konferencijom želimo zajedno pronaći rješenja za smanjenje morskog otpada. Vjerujem da ćemo izgraditi partnerstava i ojačati kapacitete sudionika za provedbu održivog gospodarenja otpadom – zaključila je Kuzmičić Rosandić.

Konferencija će biti prilika i za predstavljanje rezultata For Plastic-Free Croatian Island projektau sklopu kojeg se organizira konferencija, a koji financira The Beyond Med Association.

Projekt je započeo je 1. listopada 2020. i traje do 31. rujna 2022. Nositelj je projekta Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (otok Dugi otok) i Zelena akcija. Suradnici na projektu su SMILO, Inicijativa za Zlarin bez plastike, a projekt podržava World Wide Fund for Nature.

Opći cilj projekta je doprinos smanjenju upotrebe jednokratne plastike, kao i smanjenju onečišćenja plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moru, implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelji na principima smanji, ponovno koristi, recikliraj u općini Sali na Dugom otoku i Starom Gradu na otoku Hvaru.

Tagovi: