Polugodišnji izvještaj o radu Zelenog telefona u 2023.

Zeleni-telefon-polugodišnji-izvještaj

Dragi naši čitatelji,
iza nas je polovica 2023. godine  u kojoj smo marljivo radili na Vašim prijavama upućenima putem servisa Zeleni telefon. Podsjećamo kako je servis Zelenog telefona besplatan alat namijenjen građanima koji trebaju pomoć u rješavanju problema vezanih uz zaštitu okoliša. Isto tako, usluga Zelenog telefona podrazumijeva savjetovanje te pružanje informacija građanima u vezi okolišnih problema u njihovim lokalnim sredinama.

Polugodišnje izvješće za 2023. pokazuje kako smo u ovih šest mjeseci zaprimili 124 prijave, od kojih su riješene 72, dok se na ostalima kontinuirano radi. Pravni tim Sunca svakoj prijavi pristupa jednako, poduzimaju se potrebni koraci te koriste pravni lijekovi ovisno o  problematici.

Iz Splita je zaprimljeno 45 prijava, a čak 79 prijava stiglo je izvan Splita. Stanovnici van Splita sve više su osviješteni o servisu Zelenog telefona, što pravni tim Sunca pozdravlja.

Najveći broj prijava – otpad

U prvoj polovici 2023. godine Sunce je započelo online kampanju na temu gospodarenja otpadom – najzastupljenijoj kategoriji prijava na Zelenom telefonu Sunca.

odgovorno-gospodarenje-otpadom-plastično-nije-fantastično

S obzirom na to da je otpad, kao i njegovo zbrinjavanje, svjetski problem, i dalje revnosno inzistiramo na rješenjima koja će voditi ka boljem sustavu gospodarenja otpadom i manjem broju ilegalnih deponija. Više na stranicama Sunca:
Napredak u gospodarenju otpadom postoji, ali je neujednačen i nedovoljan!

Otpad – odgovornost svakog građanina za zdravu budućnost grada.

Bespravna gradnja ima veći broj prijava

Porastao je broj prijava bespravne gradnje tijekom travnja i svibnja, bilo ih je ukupno 10. Također, 10 je prijava vezano i za onečišćenja vode u lipnju. Navedene prijave često su i međusobno povezane.

Bespravna gradnja kao samovoljno uništavanje, najčešće pomorskog dobra, jedan je od gorućih problema kojima se Sunce bavi i kojem nastoji stati na kraj.

Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama napokon regulira nasipavanje

Nakon dugog niza godina naglašavanja problema nasipavanja i neadekvatnih dohrana plaža, koje smo osvijestili upravo uz pomoć kontinuiranih prijava građana na Zeleni telefon, možemo reći kako smo zajedničkim snagama postigli da novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama napokon regulira ovu problematiku. U budućim izvještajima Zelenog telefona ostaje vidjeti hoće li se stanje u praksi uistinu promijeniti.

Servis Zeleni telefon, kao prva linija obrane, osim samostalnog rješavanja problema, educira građane i pruža pravne savjete. O utjecaju nasipavanja obale i dohranjivanja plaža na morske pridnene zajednice možete pročitati u stručnom osvrtu dr. sc. Silvije Kipson koji je dostupan na mrežnoj stranici Sunca.

Pravni tim Sunca nastavlja s radom jednakim intenzitetom. Zajedničkim snagama za naš planet, do sljedećeg obraćanja,
Pravni tim Sunca

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2023. godini sufinancirao je projekt “Zeleni telefon – Posudi svoj glas okolišu!” sredstvima donacije u iznosu do 6.942,67 eura.

Tagovi: