Okolišno odgovorni turizam uz LED žarulje

Turistička sezona je za nama, no priprema za iduću počinje već sada. Naročito za male turističke objekte i ruralna gospodarstva koja žele u svoju praksu uvesti ekološku dimenziju održivosti i očuvanja okoliša što doprinosi društvenoj i ekonomskoj dobrobiti lokalnih zajednica.

Stoga su udruga Sunce iz Splita i Zelena Istra iz Pule osmislile EkoPartnerprogram okolišno odgovornog upravljanja malim turističkim objektima u Hrvatskoj kojima se želi potaknuti uvođenje ekološke prakse u objekte.

Nakon javnih predavanja o uštedi vode održanih ovog proljeća i subvencije perlatora za novoučlanjene partnere, prošloga tjedna na Lastovu i Dugom otoku naši partneri iznajmljivači saznali su kako uštedjeti električnu energiju. Sudionici su tako od tvrtke Mark2 saznali kako LED žarulja traje oko 5 puta duže od štedne žarulje, a oko 50 puta duže od klasične žarulje. Odnosno, kad bi LED žarulju koristili 6 sati dnevno, ona može trajati čak do 23 godine!

Do sada je u programu 20 iznajmljivača koji su postali Ekopartneri te će u svojim apartmanima unaprijediti ponudu, smanjiti troškove poslovanja, a istovremeno doprinijeti zaštiti okoliša i prirode gradeći imidž okolišno odgovornog turističkog objekta.

Sve zainteresirane iznajmljivače ovom prilikom pozivamo da se učlane u EkoPartner i tako postanu naši partneri u zaštiti okoliša.