Održana konferencija “AdriaPAN u Europi”

Krajem prošlog tjedna, od 31. siječnja do 1. veljače 2013., u San Benedettu del Tronto (Italija) održana je dvodnevna konferencija “AdriaPAN u Europi”. Međunarodni skup organizirala je Jadranska mreža zaštićenih područja – AdriaPAN u sklopu Re.SCWe i PANforAMaR projekata s ciljem susreta dionika jadranske regije te rasprave o ključnim pitanjima upravljanja i očuvanja morskih i obalnih ekosustava, razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima i suradnje u nadolazećem programskom razdoblju Europe 2020.

Konferenciji je prisustvovalo više od 150 sudionika iz pet zemalja Jadranskog mora (Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Italija i Slovenija). Javna ustanova Nacionalni park Brijuni i Udruga Sunce iz Splita predstavile su projektne ideje i razmišljanja hrvatskih dionika i članova AdriaPAN mreže, ponajviše morskih i obalnih nacionalnih parkova te parkova prirode.

Aktivnim sudjelovanjem brojnih stručnjaka zaštite prirode i okoliša, kulturnih djelatnika i europrojektanata iz raznih ustanova, sveučilišta i istraživačkih institucija regionalnog i nacionalnog značenja te predstavnika nevladinog sektora, predstavljeno je 12 projekata u različitim fazama razvoja, od koji će se neki kandidirati na EU pozive i natječaje tijekom ove godine.

U vidu jačanja suradnje unutar mreže zaštićenih područja na Jadranu naglašena je potreba nastavka sazivanja sličnih godišnjih tematskih susreta.

Misija AdriaPAN mreže je olakšano povezivanje morskih i obalnih zaštićenih područja na Jadranu i poboljšanje partnerske djelotvornosti, kako u upravljanju, tako i u planiranju aktivnosti. AdriaPAN je rastuća mreža s velikim potencijalom ulaganja u zaštitu prirode i održivi razvoj. Temeljem Cerrano povelje AdriaPAN je osnovan 2008. godine, a danas mreža broji 39 članova i preko 30 povezanih organizacija (institucija, udruga i poslovnih subjekata) iz svih jadranskih zemalja.