Noć Albatrosa prvi put u Komiži

life-artina-udruga-sunce-noć-albratrosa

Nakon tri godine obilježavanja Noći albatrosa na otoku Lastovo u sklopu LIFE Artina projekta, ove godine s projektnim partnerima po prvi put pripremili smo i Noć albatrosa na otoku Visu u Komiži.

Ovog listopada, točnije 1. listopada, u Ribarskom muzeju (Komuna, Kaštel) od 19:00 do 22:00 sata obilježava se prva Noć Albatrosa u Komiži gdje će biti mnoštvo interaktivnih i edukativnih igara za najmlađe i dvije izložbe – o morskom otpadu i morskim pticama kroz oči istraživača.

Podsjećamo naše čitatelje kako Sunce već tri godine, 2019., 2021. i 2022., organizira Noć Albatrosa na Lastovu, u sklopu projekta Life Artina.

Na Trgu lastovskih poklada 24. kolovoza 2019. održana je prva Noć albatrosa. Okupljene su zabavljali ženska klapa Ladesta, muška klapa Fumari i kulturno umjetničko društvo Lastovo, a kako bi podigli svijest o važnosti smanjenja jednokratne plastike tijekom cijele večeri korišteni su papirnati tanjuri, drveni pribor te višekratne plastične čase.

Kako je prošla prva Noć albatrosa saznaj u članku na web stranici Life Artina projekta.

Posjetitelji su za vrijeme Noći albatrosa mogli uživati u tradicionalnim delicijama

Druga Noć Albatrosa održala se u uvali Zaklopatica na otoku Lastovu 15. srpnja 2021. godine, zajedničkim organizacijskim snagama djelatnika Parka prirode Lastovsko otočje, udruge BIOM i Sunce, a pridružila se i udruga WWF Adria.

Podsjećamo kako je važno očuvati populacije ptica na prostorima na kojima one prirodno dolaze, zato se projektom Life Artina namjerava pomoći proglasiti nova morska područja očuvanja značajna za ptice (POP područja) koja su prepoznata kao ključna područja, ne samo za gniježđenje nego i za hranjenje i migraciju. Posjetitelji su stoga na ovom događanju mogli saznati više o metodama istraživanja, terenskom radu, saznati što je to monitoring otpada i zašto je otpad jedna od najvećih prijetnji morskim pticama, te koje su još ugroze za morske ptice.

Koju su izložbu mogli vidjeti, a kojim igrama prisustvovati posjetitelji te tko je spasio mladu gregulu na cesti saznaj u članku na web stranici projekta Life Artina.

Treća Noć Albatrosa održana je 9. srpnja 2022. u uvali Zaklopatica na Lastovu gdje su posjetitelji imali priliku čuti sve o morskom otpadu na Lastovu, o ugrozama morskih ptica kao i njihovo glasanje te o slučajnom ulovu ptica, ali i drugih životinja na ribolovni alat.

Noć albatrosa je prilagođena svim uzrastima, od onih najmlađih do najstarijih.  Pozivamo sve, koji se 1. listopada nalaze u Komiži da svrate do Ribarskog muzeja (Komuna), dobro se zabave, a usput i nauče nešto o našim ugroženim albatrosima i sredozemnom galebu.

Tagovi: