Kako provodimo Uslugu za PP Vransko jezero – „Jezero bez plastike“?

vransko-jezero-edukacija-udruga-sunce-jezero-bez-plastike

Sunce je u sklopu usluge „Povećanje specifičnih znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom te stvaranje pravnog okvira unutar PP Vransko jezero“ do sada organiziralo edukaciju i radionicu izrade voskomota kao dio Sajma „Luka i igara“ i tri radionice za zaposlenike i dionike koji djeluju na području PP Vransko jezero.

Prva radionica – ZELENI URED

Na prvoj radionici, 17. listopada 2022., sa zaposlenicima JU PP Vransko jezero proveli smo edukativni program Zeleni ured, uslugu okolišno-odgovornog poslovanja. Edukacija se sastojala od dva dijela. Prvi dio edukacije bilo je upoznavanje sa zelenim mjerama podijeljenim u nekoliko kategorija, po načinima uštede za Zemlju: energija, voda, otpad, nabava, transport. U drugom dijelu participativnim i praktičnim radom poticali smo na izradu plana djelovanja u provođenju odabranih okolišno-odgovornih koraka. Zaposlenici su vrednovali trenutno stanje svog poslovanja i utvrđivali područja u kojima je moguć napredak te zajednički planirali načine uvođenja pozitivnih promjena. Ova radionica je imala za cilj poticanje ozelenjivanje poslovanja, kao i poticanje korisnika na održivije promišljanje o svojim postupcima u svakodnevnom životu.

Druga radionica/sastanak – GOSPODARENJE OTPADOM NA PODRUČJU PP VRANSKO JEZERO

Druga radionica/sastanak organizirana je u Biogradu na moru 04. studenog 2022. s predstavnicima Grada Biograd n/M i Općinom Pakoštane te predstavnicima komunalnih društava Bošana d.o.o. i Loši d.o.o.. Ovaj sastanak je imao za cilj upoznavanje s načinima gospodarenja otpadom na području PP vransko jezero, koji su to izazovi koji se pojavljuju u gospodarenju otpadom na području PP Vransko jezero, a kao najvažnije dobili smo neka moguća rješenja i dogovorili sljedeće korake za rješavanje izazova u gospodarenju otpadom na ovom području.

Treća radionica – KAKO MOGU IZBACITI JEDNOKRATNU PLASTIKU IZ POSLOVANJA?

U ponedjeljak, 21. studenog 2022., održana je treća radionica usluge. Radionica je bila namijenjena dionicima koji svoje aktivnosti obavljaju na području PP Vransko jezero, a cilj radionice bio je dobiti informacije i ideje od dionika na koji način izbaciti jednokratnu plastiku iz njihovog poslovanja. Program radionice je započeo edukativnim obilaskom poučne drvene staze u ornitološkom rezervatu gdje su promatrane ptice, a potom se nastavio u Maškovića Hanu.

Na uvodnom predavanju sudionici su upoznati sa SUP Direktivom, Europskom direktivom o zabrani korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda te primjerima proizvoda kojim lako možemo zamijeniti jednokratne plastične proizvode.

Kao poseban problem istaknut je plastični otpad koji dolazi sa poljoprivrednih površina kanalima u Vransko jezero. Na interaktivnom dijelu radionice korištena je metoda World Caffe  pomoću koje smo dobili odgovore na pitanja:

1. Na koji način bi organizirali svoje poslovanje bez jednokratne plastike?
2. Koji su to plastični predmet koje mogu tj. ne mogu zamijeniti?
3. Što im je potrebno od Javne ustanove, komunalnog poduzeća i Grada/Općine za uspostavu poslovanja jednokratne plastike?

Do kraja godine očekuje nas završna radionica za finaliziranje Odluke, a 15. prosinca Sajam razmjene.

Tagovi: